Wat is doelgerichte therapie?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Doelgerichte therapie (‘targeted therapy’) is een behandeling bij kanker. Doelgerichte therapie probeert de groei van de tumor tegen te gaan. De behandeling richt zich vooral op de kankercellen zelf. 

Er zijn veel soorten doelgerichte therapie. Ze werken allemaal verschillend maar hebben hetzelfde doel: het remmen van de signalen waardoor de kanker kan groeien. 

Over de behandeling met doelgerichte therapie zijn nog veel vragen. Daarom lopen er een aantal wetenschappelijke studies naar de werking van deze behandeling.  

Bij sommige kankersoorten is doelgerichte therapie al een standaardbehandeling. Voor andere kankersoorten onderzoeken wetenschappers nog of doelgerichte therapie een goede behandeling is. Het is mogelijk dat je in dat geval de behandeling in onderzoeksverband kunt krijgen. 

Kan iemand genezen door doelgerichte therapie? 

Een behandeling met doelgerichte therapie kan genezing als doel hebben. Je krijgt doelgerichte therapie dan vaak met een andere behandeling. Ook kan het een aanvullende (adjuvante) behandeling zijn, bijvoorbeeld na een operatie. De behandelingen versterken elkaars werking. Hierdoor kan de kans op overleving groter worden. 

Als iemand niet meer kan genezen van kanker, kan doelgerichte therapie soms het leven verlengen of de klachten verminderen. Het is dan een palliatieve behandeling. 

Doelgerichte therapie

In deze video zie je hoe doelgerichte therapie werkt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Astrid van der Veldt

Dr. Astrid van der Veldt

Internist-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

illustratie-verpleegkundige-man

Henk Mallo

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2019