Hersenstamglioom (ponsglioom)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een hersenstamglioom (ponsglioom) is een kwaadaardige hersentumor die ontstaat in de hersenstam. De hersenstam is de verbinding tussen de grote hersenen, de kleine hersenen en het ruggenmerg. Er lopen veel belangrijke zenuwbanen door dit gebied. In dit gebied wordt onder andere de temperatuur, hartslag, ademhaling en bloeddruk gereguleerd. 

Een hersenstamglioom is zeldzaam. De tumor komt bij kinderen vaker voor dan bij volwassenen. 

Symptomen bij een hersenstamglioom

Een hersenstamglioom kan klachten geven zoals loopstoornissen, slik- en spraakproblemen, verlamming van de aangezichtsspieren en stoornissen in de oogbewegingen.  

Sommige mensen hebben ook last van hoofdpijn, misselijkheid en braken. Deze klachten ontstaan wanneer het hersenvocht niet goed langs de tumor kan stromen. 

Behandeling en vooruitzichten bij een hersenstamglioom

Operatie van een hersenstamglioom is meestal niet mogelijk. De behandeling bestaat bij kinderen meestal uit bestraling en een medicijn om vocht af te drijven (bijvoorbeeld dexamethason). Meestal keren de klachten na enige maanden geleidelijk terug. Dan kan chemotherapie soms een optie zijn. 

Bij volwassenen zijn bovenstaande behandelingen ook mogelijk. Ook een combinatie van bestraling en chemotherapie (chemoradiatie) kan een optie zijn. De behandelkeuze hangt af van de conditie van de patiënt en de eigenschappen van het DNA van de tumor (moleculaire kenmerken). 

De vooruitzichten voor kinderen met een hersenstamglioom zijn erg slecht. Bij volwassenen variëren de vooruitzichten meer, maar ook bij volwassenen gaat het om ongeneeslijke tumoren met een verkorte levensverwachting.

Meer informatie

Meer informatie over de behandeling van een hersenstamglioom (ponsglioom) vind je op deze websites:
•    Hersentumor.nl 
•    Kinderneurologie.eu

Colofon

Met medewerking van:

Foto Claudia Nijboer

Claudia Nijboer, MSc.

Verpleegkundig specialist neuro-oncologie, Amsterdam UMC (locatie VUmc)
Persoonlijke pagina

Dr. Mark ter Laan

Neurochirurg, Radboudumc

Foto Tom Snijders

Dr. Tom Snijders

Neuroloog-oncoloog, UMC Utrecht

Persoonlijke pagina

Logo Stichting Hersentumor.nl

Stichting Hersentumor.nl

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2019