Langzaam vooruit...

Wat voor antwoord geef je iemand die vraagt hoe het met je gaat? Ik kan niets anders zeggen dan dat het "goed" gaat... naar de omstandigheden. Ik vergelijk vooral het dieptepunt (begin oktober) met waar ik nu sta en zie voor mezelf alle stappen die ik heb gemaakt. Tegelijk besef ik me dat ik er nog niet ben en dat het langzaam vooruit gaat. Ik heb nog een lange weg te gaan wat mijn energieniveau betreft. Slikken gaat goed, maar is nog steeds iets gevoelig. Het blijft uitkijken geblazen met mijn droge mond dat niets blijft hangen. De kans op verslikken is er nog steeds. Mijn smaak is helaas nog steeds niet echt verbeterd. Eten geeft momenteel geen enkel plezier meer... het is hard werken. Ik gebruik nog dagelijks 3-4 flesjes drinkvoeding als aanvulling op mijn normale eetmomenten. Zo ben ik er zeker dat ik genoeg calorieën en eiwitten binnen krijg. Ik kook ook weer ... maar tja, een kok die niet meer kan proeven ... frustrerend!
Van alle kanten krijg ik complimenten dat ik er goed uit zie. Fijn om te horen ... ik neem ze dankbaar in ontvangst, want ik kom van heel ver. Weliswaar met een flinke jas uit, maar die kilo's hoef ik uiteindelijk ook niet met me mee te slepen. Ik kan me ook voorstellen dat mensen die mijn geschiedenis niet kennen, aan de buitenkant niet zien dat ik ziek ben. Ik zit daar echt niet mee.
Ik was gisteren even langs op mijn werk. Het was weer fijn om tussen de collega's te zijn en ook om weer vooruit te kijken. Met mijn werkgever besproken om na mijn vakantie in Jamaica een voorzichtig begin te maken met het hervatten van werkzaamheden. Starten met een paar uur in de week met aangepast werk, waarbij ik voorlopig nog uit de wind wordt gehouden om stap voor stap mijn oude rol op te pakken. De grootste uitdaging is om wat ik doe goed te balanceren met mijn beperkte belastbaarheid. De wil aan mijn kant is er, maar het kunnen nog niet helemaal. Ik kan in principe alles, maar slechts heel kort. Mijn grootste valkuil is ik te snel ga en dat ik wordt teruggeworpen. Dat wil ik absoluut voorkomen. Afgesproken is om regelmatig de voortgang te evalueren, waarbij een externe specialist wordt betrokken. Werken kost hoe dan ook energie. Ik zal ook vermoeid zijn, maar dat is niet erg. Belangrijk om naar te kijken is de mate waarin ik herstel van de vermoeidheid. Als dat heel lang duurt, dan ben ik over de grens gegaan. Maar eerst gaan we letterlijk de grens over, lekker op vakantie. Nog iets meer dan een weekje en dan liggen we aan het Jamaicaanse strand. Zon en warmte ... Heerlijk. We vertrekken op 11 december en zijn 26 december terug. We zien dan wel hoe de vlag erbij hangt.
Volgende week 10 december nog een spannend moment vlak voor het vertrek naar Jamaica. Ik heb dan mijn 2e controle in het ziekenhuis. Op basis van signalen van mijn lichaam, verwacht eigenlijk een goede uitslag. Toch voel ik onderhuids de spanning en onzekerheid een beetje opborrelen, want kanker blijft een vreselijke sluipmoordenaar die je lichaam kan misleiden om onverwachts toe te slaan. De spanning zal de komende dagen wel groeien naar een climax en als woensdag de uitslag positief is, weer verdwijnen.

4 reacties

Tja, als je zo ziek geweest bent kan het alleen maar beter gaan dan toen maar toch………. Het is zoals het is en zoals je zelf al zegt heb je nog een lange weg te gaan. Knap van je dat je alle complimenten dankbaar in ontvangst neemt. Ik had en heb daar nog steeds een beetje moeite mee. Er zijn zoveel dingen waar je mee moet dealen en dat zie je niet aan de buitenkant. Mezelf verdedigen doe ik in ieder geval niet meer.

Wat een heerlijk idee om lekker een paar weekjes de zon op te zoeken. Jamaica nog wel. Zeker als de uitslag straks goed is zal je er nog meer van genieten.

Pas je goed op als je daarna weer aan het werk gaat? Het fijne aan werken is dat je er weer bij hoort en dat je wereld weer wat groter wordt. De regelmaat doet mij zelf heel goed. Je gaat het nieuwe jaar in ieder geval met een frisse start in en 2016 kan alleen maar beter worden dan 2015.

Hartelijke groet,
Marga.

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Dank je wel Marga. We gaan absoluut genieten van de zon en de warmte, hoewel t ook even wennen is voor de eerste keer Kerst zonder de kinderen en familie. Groetjes,
Jerrel
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hey Jerrel,
Vergeet niet, je bent 'pas' een kleine 4 maanden verder na de laatste bestralingen. Je komt van ver, je ziet zelf de vooruitgang die je maakt en begint je leven weer op en terug te pakken. Het energieniveau is iets wat je dagelijks opnieuw moet ervaren. Een dag tegelijk, elke dag brengt je verder van de dip vandaan. Dat eten wat niet smaakt is echt niet leuk nee. Maar hopelijk is het voor jou ook zo dat er wel steeds verandering in je smaak is?
Het heeft bij mij heel lang geduurd voordat ik het op een acceptabel niveau vond (terugkijkend denk ik dat ik dat begon te zeggen na ongeveer een half jaar) en zelfs daarna is het steeds nog beter geworden. Ik heb me er denk ik rond datzelfde halve jaar ook bij neergelegd dat het misschien nooit meer helemaal ooit op hetzelfde niveau zou komen als vroeger, voor die behandelingen. Datzelfde geldt voor de droge mond. Intussen ben ik eraan gewend, ik kan me voor de komende feestdagen nu verheugen op een kerstdiner in plaats van sondevoeding die ik de dag voor mijn verjaardag kreeg ( eerste kerstdag).
Jij nu op naar een goede controle! En ik wens jullie veel rust, warmte en een mooie tijd samen op Jamaica. Hartelijke groet!
Els
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Dank je wel Els ... we hebben er zin in. Nog een paar nachtjes slapen.
Ik stuur je voor vertrek nog wel een berichtje via FB messenger.
Groetjes
Jerrel
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14