Overgangsproblemen

Verschillende behandelingen tegen kanker, of ter preventie van kanker, kunnen aanleiding geven tot een vervroegde overgang. De intrede van een vervroegde overgang heeft te maken met het feit dat uw eierstokken voortijdig ophouden met het maken van vrouwelijke hormonen. Hierdoor houdt de maandelijkse cyclus op en wordt u onvruchtbaar.

Naast het wegblijven van de menstruatie kunt u de volgende klachten krijgen: opvliegers, botontkalking, drogere vagina, moeite met klaarkomen, verminderd libido (minder zin in sex), nachtelijk zweten, gewichtstoename, soms gewrichtsklachten met name van de handen, soms depressieve gevoelens of prikkelbaarheid.

Behandeling is lastig, omdat in veel gevallen juist vermindering van vrouwelijk geslachtshormoon belangrijk is vanwege het gunstige effect op de prognose van hormoongevoelige (borst)kanker. Soms kan er echter tijdelijk voor gekozen worden om toch hormonen te geven als de klachten als zeer hinderlijk worden ervaren en niet met andere middelen te bestrijden zijn.

> Meer over vervroegde overgang

5 resultaten gekoppeld aan dit onderwerp: