Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Van vast dienstverband naar freelancer na kanker & zorgverzekering
Hallo,
Gelukkig is de behandeling voor mij inmiddels 1,5 jaar geleden en succesvol afgesloten - ik vertrouw erop dat het niet meer terugkomt.
Nu heb ik een vraag over werken en zorgverzekeringen na kanker. Ik heb momenteel een vast dienstverband, maar eigenlijk wil ik gaan freelancen. Nu hebben mijn begeleiders weleens verteld dat dit heel erg lastig is omdat het vrijwel onmogelijk kan zijn om als freelancer een zorgverzekering af te sluiten. Net zoals het afsluiten van een levensverzekering voor het kopen van een huis lastiger is geworden.
Heeft iemand hier ervaring mee en tips voor me om dit toch goed geregeld te krijgen?
Alvast bedankt!
Antwoord
Dag rsbmns,
fijn dat uw kankerbehandelingen achter de rug zijn.
U geeft aan te willen freelancen en vragen te hebben over het afsluiten van een zorgverzekering. Bedoelt u een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Voor het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zult u inderdaad vragen naar waarheid moeten beantwoorden waarbij u de doorgemaakte kanker en de behandelingen niet mag verzwijgen. Na een bepaalde termijn, die verschilt per soort kanker, hebt u wél het recht om ziekte en behandelingen in het verleden niet meer te hoeven noemen. Daar zult u nu nog niet aan voldoen. Het wél noemen kan consequenties hebben voor acceptatie in een verzekering en de te betalen premie.
Mogelijk is een zgn. broodfonds een beter alternatief; ga na of die in uw branche of woonomgeving bestaan. Bij een broodfonds maken de deelnemers bij mijn weten zelf afspraken over acceptatie, inleg en regels.
Als u een ziektekostenzorgverzekering bedoelt: voor de basisverzekering mag u niet geweigerd worden; daarvoor kunt u bij elke aanbieder terecht. Voor een aanvullende verzekering ligt dat anders: dan moet u wel weer vragen naar waarheid beantwoorden en mag de verzekeraar u weigeren of accepteren onder voorwaarden.
Met vriendelijke groet,
Josephine ter Steeg, bedrijfsarts-consulent oncologie
Ook namens:
Marieke Jacobs, bedrijfsarts/klinisch arbeidsgeneeskundige,
Fenna van Ommen, onderzoeker in opleiding
Heel erg bedankt! En fijne kerstdagen.