Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Sterke emoties na veranderen baan
Vier jaar geleden kreeg ik de diagnose borstkanker. Na het behandeltraject dat bijna een jaar in beslag nam, ben ik (succesvol) teruggekeerd in mijn oude baan.
Een paar maanden geleden kreeg ik een mooi aanbod en stapte ik ( na ruim 25 jaar) over naar een andere werkgever. Ik voelde me op dat moment uitstekend. Helaas blijkt de overstap niet de juiste beslissing . Ik kan de verandering niet aan en ik word op de werkplek overweldigd door emoties. Daarnaast heb ik last van slapeloosheid, verminderde eetlust en een beklemmend gevoel. Ik kan daar niet functioneren.
Volgens de huisarts komt dit vaker voor bij mensen die iets ernstigs hebben meegemaakt. Een psycholoog lijkt niet de oplossing (met behandelaars besproken). Anti-hormoontherapie zou de hevigheid van mijn emoties kunnen verklaren.
Aan welke oplossing zou ik nog kunnen denken? Een terugkeer naar mijn oude werkgever is op dit moment niet mogelijk (wel zou ik graag mijn, jarenlange, vaste contract binnen de organisatie behouden, zodat een terugkeer op termijn nog mogelijk is).
Antwoord
Beste Nomdeguerre,
Wat moedig van je om jouw verhaal en worsteling hier te delen. Het is duidelijk dat je door een zware en complexe periode gaat, en het is volkomen begrijpelijk dat de combinatie van een nieuwe werkomgeving, jouw verleden met borstkanker, en de impact van anti-hormoontherapie emoties en spanningen met zich meebrengt.
Overweeg om met je werkgever in gesprek te gaan over een tijdelijke oplossing, zoals ziekteverlof of aangepast werk. Dit geeft je de ruimte om even op adem te komen en je energie te richten op je eigen herstel. Misschien kun je samen met je werkgever of HR een plan opstellen om op termijn een rol te vinden die beter bij je past. Hierbij kun je ook de hulp inschakelen van een bedrijfsarts. Een bedrijfsarts kan helpen om jouw situatie te beoordelen en samen met jou en je werkgever een plan te maken dat rekening houdt met jouw huidige belastbaarheid en herstelproces. Dit kan bijvoorbeeld een gefaseerde terugkeer of een andere tijdelijke functie zijn.
Als blijkt dat de anti-hormoontherapie een te hevige invloed heeft op jouw emotionele welzijn, kun je ook met de arts bespreken of er alternatieve mogelijkheden zijn.
Om advies te geven over het behouden van je contract, beschikken wij niet over voldoende informatie. Over het algemeen is ons advies ook hierbij om in gesprek te gaan met de werkgever en eventueel een bedrijfsarts, om de mogelijkheden te onderzoeken.
Blijf in contact met jezelf en je behoeften. Het is oké om te erkennen dat je ruimte en tijd nodig hebt, en er zijn mensen en middelen om je daarin te ondersteunen.
Hopelijk kun je hiermee verder.
Vriendelijke Groeten, Fenna van Ommen
Mede namens Josephine ter Steeg en Marieke Jacobs