Sollicitatie en niet te verhullen lymfoedeem aan arm

Hoe reageer ik het beste tijdens een sollicitatiegesprek eerste ronde als er vragen komen over mijn lymfoedeem arm nu deze niet te verhullen is door lange, wijde, mouwen?

Antwoord

Hallo Aster 1975, 

 

“Vertel ik iets over het feit dat ik kanker heb (gehad) of niet”, is een dilemma waar menig (ex-)kankerpatiënt bij een sollicitatie mee worstelt. Met een oedeemarm is het zichtbaar dat je medische problemen hebt of hebt gehad. Hoewel er verschillende oorzaken zijn voor een lymfoedeem arm, zal men dit mogelijk associëren met kanker.

Bij een sollicitatiegesprek mag er niet gevraagd  worden naar iemands gezondheid. Mocht je toch een vraag krijgen, dan kun je formeel zijn en  aangeven dat die vraag tijdens dit gesprek niet gesteld mag worden, maar dat kan ook weer tot verkeerde conclusies leiden. Wat in ieder geval belangrijk is is dat je tevoren goed bedenkt wat je wel en niet wilt gaan vertellen. Vertel niet direct te veel details. Dat kan later altijd nog.

Mocht je besluiten of al besloten hebben dat je niets wilt vertellen over het feit dat je kanker hebt (gehad) en je krijgt toch een vraag of opmerking, dan is het belangrijk om een acceptabel, kort maar krachtig, antwoord klaar te hebben. “Geef bv aan dat je in het verleden problemen hebt gehad met deze arm, maar dat het goed gaat en  je er alles mee kunt”.

Mocht je nog niet zeker weten of je iets wilt zeggen over je ziekte, dan zul je in de voorbereiding op je gesprek,  de voors en tegens tegen elkaar moeten afwegen.

Zoals ik al aangaf, het  is niet verplicht om het te melden. Maar in jouw geval is het zichtbaar dat je medische probleem hebt of hebt gehad. 

Je bent wel verplicht om het aan te geven als je om gezondheidsredenen mogelijk niet in staat bent om je functie uit te voeren of als de kans groot is dat je dat op korte termijn niet meer zult kunnen.

Als je deze functie goed denkt aan te kunnen, is het de vraag of je hier tijdens je sollicitatie al iets over moet zeggen of dat je wellicht beter even kunt wachten en eerst beginnen met de baan. Mocht je in de loop van de maanden een goede relatie opbouwen met je leidinggevende en eventueel je collegae, dan kun je alsnog overwegen of je iets gaat vertellen over je ziekte. Zorg er, zoals ik hierboven aangaf, dan wel voor dat je een passend antwoord klaar hebt als er toch een opmerking wordt gemaakt over je arm.

Er is ook zeker iets voor te zeggen om er wel over te praten. Als je nieuwe werkgever je accepteert als je het wel vertelt, zegt dat ook iets over de werkgever. Dan is de kans groot dat je nieuwe werkgever wellicht bereid is rekening te houden met eventuele beperkingen die je ervaart. Daarmee is de kans veel groter dat het ook daadwerkelijk lukt om het werk duurzaam uit te voeren.

Wat ook nog van belang is in jouw situatie, is of je al dan niet gedeeltelijk bent afgekeurd en een uitkering hebt. Dan is het zeker te overwegen om het wel te vermelden, want dan geldt er een no risk polis en dat is een groot voordeel voor je werkgever. Dit kan de drempel bereidheid om je aan te nemen juist verhogen.

Ik hoop dat deze overwegingen je helpen bij je voorbereiding voor je gesprek.

Ik wens je veel succes met je sollicitatie.

Met vriendelijke groet,

Cobi Oostveen

Bedrijfsarts / Bedrijfsarts Consulent Oncologie

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46