Financien bij hulpbehoevende zieke partner

5 oktober 2020 om 11.53
168 x gelezen

Goedemiddag,

Ik ben de partner van iemand die lijdt aan acute lymfatische leukemie.

Mijn vriendin is onlangs gediagnostiseerd met ALL en stond op het punt van afstuderen. Omdat mijn vriendin tot nu toe weinig arbeidsverleden heeft opgebouwd krijgt ze slechts beperkte financiële ondersteuning waardoor ik verantwoordelijk ben geworden voor al onze vaste lasten. Ik heb een vast arbeidscontract en we wonen samen waardoor mijn vriendin niet in aanmerking komt voor een uitkering omdat ik boven de bijstandsnorm verdien.

De behandeling voor deze ziekte is erg intensief, ze wordt meerdere dagen per week in het ziekenhuis verwacht en ze kan  niet meer goed voor zichzelf zorgen waardoor ik niet kan werken. Het geld is echter hard nodig waardoor onbetaald zorgverlof opnemen geen optie is. Kan ik mij ziekmelden bij mijn werkgever of zijn er andere mogelijkheden?

Antwoord

Beste BramdW,

Uit jouw verhaal begrijp ik dat de zorg voor jouw vriendin de komende periode niet te combineren is met jouw eigen werk. Onbetaald zorgverlof is geen optie, doordat jij kostwinner bent en het financiële vangnet van jouw vriendin ontoereikend is voor de vaste lasten.

Ik zou je aan willen raden om jouw situatie zo snel mogelijk te bespreken met jouw bedrijfsarts en/of werkgever. Jullie hebben een gezamenlijk doel – jou duurzaam inzetbaar houden voor werk – en de huidige situatie is niet (lang) vol te houden. Het is dus duidelijk dat er afspraken gemaakt moeten worden om te voorkomen dat jij uitvalt. Jouw bedrijfsarts en werkgever kunnen het beste inschatten wat er mogelijk is binnen de organisatie en binnen jouw huidige functie. Mogelijke opties die je in ieder geval bespreekbaar kan maken:

  • Kortdurend zorgverlof. Iedere werknemer heeft recht om 2 weken per jaar zorgverlof op te nemen, tegen ten minste 70% loondoorbetaling. Ondanks dat dit voor de langere termijn waarschijnlijk onvoldoende is, biedt dit voor de korte termijn misschien wel wat lucht.
  • Opbouw van een zogenaamde ‘urenschuld’. De uren die jij momenteel of in de komende periode niet kan werken, zouden dan in een later stadium ingehaald kunnen worden.

Tot slot zou ik je willen aanraden – mocht je dat nog niet gedaan hebben - om te kijken of mensen in jouw directe omgeving jou kunnen ontlasten. Misschien kunnen familie en/of vrienden ondersteunen bij de frequente ziekenhuisbezoeken en zorg voor jouw vriendin.

Ik hoop dat bovenstaande jou voldoende opties biedt om de zorg voor jouw vriendin te kunnen combineren met jouw eigen werk.

Vriendelijke groeten,

Michiel Greidanus

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46