Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

bijna aanvraag Wia

 Goedemorgen

Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan bij de uvw, ik hoor allerlei verhalen, bv niet alleen gaan ze zijn niet vriendelijk, ze testen je uit door dingen expres te laten vallen, je moet bukken, enz enz, ook ik ben nu 63 vele zeggen je krijgt online gesprekken en keuren ze je gelijk helemaal af ivm drukte enachter stand??

Ik ben heel benieuwd hoe het idd zal gaan, mijn aanvraag zal waarschijnlijk de 20e Februari weg gaan, ik was vorige week 88 weken ziek.  Ik heb nog gesprek met arbo, en hr en leidinggevende, ik heb anuskanker gehad, en op dit moment kankervrij, maar gisteren bij huisarts geweest omdat ik weer iets voelde, dus worden er ook weer stappen genomen voor misschien endoscopie, maar we hopen op alleen goeds zeg maar.

Waar moet ik op voorbereid zijn bij eerste uvw gesprek bv?    Speelt mijn leeftijd een rol?  Hoeveel prcent word je afgekeurd, 70 of 75%   en ik schrok ook want hze gaan het berekenen over mei 2022 tot mei 2023, terwijl we juist in 2024 veel opslag hebben gehad, wat doen ze daar dan mee?

Ik hoop van jullie wat antwoorden te krijgen, ik werk nu 14 uur, van de 28 die ik normaal werk, maar mijn balans tussen werk en prive is niet goed, 14 uur is eigenlijk nog te veel, maar ik doe mijn werk graag, maar voor mijn balans is het niet goed en ben ik vaak heel moe om in de avond nog iets te doen, ik ben ook alleenstaande, dus niet echt veel hulp zeg maar.

Ik hoor het wel   Gr Willeke

Antwoord

Beste Willeke,

Ik begrijp dat je veel vragen en zorgen hebt over de beoordeling bij het UWV. Ik zal proberen zo goed mogelijk voor te bereiden.

Jouw werkgever en/of jouw bedrijfsarts of taakgedelegeerde kunnen jou hierover ook uitleg geven en jij beschikt over jouw eigen re-integratieverslag, zoals het ingediend gaat worden naar het UW, ook over de medische bijlage die naar de verzekeringsarts gaat. Je weet dus over welke informatie het UWV beschikt.


Je krijgt waarschijnlijk een gesprek met een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige. Zij beoordelen jouw belastbaarheid en mogelijkheden tot werk. De verhalen die je hoort over "testen" door bijvoorbeeld expres iets te laten vallen, zijn naar mijn weten niet hoe het UWV te werk gaat. Het is een professioneel gesprek waarin jouw medische situatie serieus wordt genomen. Je mag iemand meenemen als je dat prettig vindt. Op de vraag of je leeftijd een rol speelt: leeftijd kan een rol spelen, maar de beoordeling vindt vooral plaats op basis van de medische situatie en belastbaarheid. De mate van arbeidsongeschiktheid wordt bepaald door hoeveel je nog kunt verdienen vergeleken met je oude salaris. Het percentage arbeidsongeschiktheid komt overeen met het deel van je inkomen dat je niet meer kunt verdienen. Een voorbeeld: Als je voorheen 1000 euro per maand verdiende, en nu met je huidige belastbaarheid nog 250 euro per maand kunt verdienen, verlies je 75% van je inkomen en word je voor 5% arbeidsongeschikt verklaard. Het UWV kijkt inderdaad naar het inkomen van een bepaalde periode om je uitkering te berekenen. Verhogingen in 2024 worden vaak niet direct meegenomen, maar mogelijk worden er later indexaties toegepast. Dit kun je bij het UWV navragen. 

Je geeft aan dat 14 uur werken eigenlijk al te veel voor je is. Dit is iets wat je in je gesprek kunt benoemen. Geef aan welke klachten je ervaart en waarom dit te zwaar voor je is. Het kan ook helpen om in gesprek te gaan met de bedrijfsarts. Hij of zij kan je adviseren over je belastbaarheid en mogelijk een onderbouwing geven voor je situatie richting het UWV. 

Wat je kunt doen ter voorbereiding: verzamel de nodige medische informatie, bespreek je situatie met de bedrijfsarts voor advies en ondersteuning. Denk voor uw gesprek alvast na over wat u nog wél kunt en wat niet meer lukt, en denk vast na over vragen als: Hoe ziet je gemiddelde dag eruit? En welke beperkingen ervaar je in je werk en dagelijks leven?

Meer informatie kunt u ook vinden op deze website: WIA-beoordeling | UWV

Hopelijk heb je nu een beter beeld van wat je kunt verwachten bij het eerste gesprek en is een aantal van je vragen beantwoord. Mocht je nog verdere vragen hebben, stel ze gerust.

Met vriendelijke groeten,

Fenna van Ommen

Mede namens Josephine ter Steeg en Marieke Jacobs. 

 

Laatst bewerkt: 06/02/2025 - 13:58