Afspraak bedrijfsarts terugwerkende kracht

Hallo,

ik heb me volledig hersteld gemeld maar krijg toch een gesprek met de bedrijfsarts vanuit de werkgever. Bij mij is een meningeoom vastgesteld, waardoor ik een tijdje uit de running ben geweest. Inmiddels staat alles op groen licht en gaat het goed met me. Nu heb ik de bedrijfsarts zelf niet eerder gesproken hierover omdat ik, in overleg, toen zelf heb besloten om weer te gaan werken (als het langer had geduurd had het gesprek wel plaatsgevonden). Tijdens mijn uitval heb ik mijn werkgever zelf op de hoogte gebracht  van wat er speelde en hoe het ging. Hoe kan ik het beste omgaan met deze afspraak? Voelt voor mij een beetje apart aan nu ik weer 100% hersteld ben. Ook vraag ik mij af wat de bedrijfsarts al wel of niet weet i.v.m. mijn privacy en wat mijn rechten/plichten in deze zijn.

Antwoord

Hallo positivemind,

Goed om te horen dat het goed met je gaat nadat er een meningeoom is vastgesteld.

Je geeft niet aan of je al dan niet behandeld bent, maar het gaat nu in ieder geval goed met je.

Mij verbaast het dat je, tijdens je verzuim, geen contact hebt gehad met je bedrijfsarts.

Die had met jou kunnen kijken hoe je, rekening houdend, met eventuele beperkingen en voorwaarden voor functioneren, op een goede manier het werk had kunnen hervatten. Dat is dus allemaal niet gebeurd.

Ik kan me voorstellen dat je verbaasd bent dat je nu alsnog een gesprek krijgt met je bedrijfsarts. Toch is het wel goed om je bedrijfsarts alsnog te spreken.

Je kunt vertellen wat je klachten waren, welke behandeling je hebt gehad en of je nu wellicht toch nog klachten ervaart, die je weliswaar op dit moment niet belemmeren bij het hervatten van je werkzaamheden. Dan kan het goed zijn om met je bedrijfsarts te bespreken of er nog  dingen zijn die jou in de toekomst eventueel kunnen belemmeren om jouw werk goed uit te voeren en of er nog specifieke voorwaarden gelden om tot een duurzaam herstel te komen. Veel mensen ervaren bv, na een  behandeling voor kanker, in meer of mindere mate energetische beperkingen met bv vermoeidheid of concentratieproblemen. Dan  is het belangrijk om goede afspraken te maken over hoe hier op een goede manier mee omgegaan kan worden. Denk bv aan het belang van een “normale  werkdruk” met de mogelijkheid om pauzes te plannen.  Dit is een voorbeeld, het hoeft niet aan de orde te zijn!

Wat betreft jouw privacy en rechten: Een bedrijfsarts heeft, net als iedere arts, een beroepsgeheim. Hij of zij zal nooit medische informatie delen met je werkgever.

Als jullie tot de conclusie komen dat het van belang is om de werkgever nog te adviseren over bepaalde zaken, dan zal dat advies altijd alleen met jouw toestemming verzonden worden.

Los hiervan is het ook  gewoon goed dat je bedrijfsarts op de hoogte is van hetgeen je overkomen is en de behandeling die je hebt gehad. Dat maakt het mogelijk om af te spreken dat je, als je op korte of langere termijn onverhoopt toch nog klachten of beperkingen gaat ervaren, je dit laagdrempelig met je bedrijfsarts kunt bespreken.  Hij of zij kan jou dan  tijdig ondersteunen en met je bespreken hoe je duurzaam en  in balans kunt blijven werken.

Hopelijk ben je nu gerustgesteld voor het gesprek met de bedrijfsarts en zie je ook het nut van dit gesprek in.

Met vriendelijke groeten, 

Cobi Oostveen, bedrijfsarts consulent oncologie 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46