Vraag over Voedingssupplementen En homeopatie NA behandeling

Beste mensen, 

vorig jaar ben ik behandeld voor uitgezaaide eierstokkanker ( chemo’s, interval debulking, hield en heel veel opiaten).  Ik gebruik nu geen medicijnen meer en ben nu 1 jaar ‘ schoon’. Voorzover je dat met zekerheid kan zeggen, want bij mijn soort kanker wordt dat in principe niet periodiek gemeten.

In  allerlei gesprekken en blogs van lotgenoten lees ik dat ze voedingssupplementen en/ of homeopatische middelen gebruiken en soms ook andere voeding. Bijvoorbeeld over stoppen met  suiker, extra ‘ gezonde’ vetten, groentesmoothies etc etc.. Dit alles met als doel je immuunsysteem te versterken, waardoor hopelijk ook de kans op recidief verkleint.

Mijn vraag aan jullie: wat zijn jullie adviezen Over voedingssupplementen etc. 
Ofwel wat kan ik behalve gezond en gevarieerd eten, bewegen,  voldoende rust, ontspanning, slapen etc  doen  om  mijn lichaam weer optimaal gezond en sterk te maken. 
 

ik zie uit naar jullie adviezen. Alvast bedankt!

christa 

Antwoord

Beste Christa,

Hartelijk dank voor je vraag. Je hebt een intensieve behandeling voor uitgezaaide eierstokkanker achter de rug. Wat fijn dat het nu goed gaat. Logisch dat je je afvraagt wat je nu het best kunt doen om je kansen op terugkeer van kanker zo klein mogelijk te maken. 

Vaak denken mensen dat extra voedingssupplementen nodig zijn om voldoende van alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. De meeste mensen hebben echter geen aanvulling met voedingssupplementen nodig en kunnen voldoende voedingsstoffen binnen krijgen met een gevarieerd gezond eetpatroon. Een voedingssupplement kan een gezonde voeding bovendien niet vervangen. Het geeft misschien voldoende vitaminen en mineralen, maar je mist andere belangrijke voedingsstoffen. Vezels bijvoorbeeld, die je nodig hebt om je darmen goed te laten werken en voor een goede weerstand.


Supplementen worden wel aangeraden voor sommige groepen die een verhoogd risico hebben op tekorten. Zo krijgen vrouwen tussen de 50 en 70 jaar en mannen ouder dan 70 jaar het advies om vitamine D-supplementen te slikken, omdat naarmate je ouder wordt de huid minder goed vitamine D aanmaakt.


Verer is het alleen als sprake is van een aangetoond tekort nuttig om dit tekort aan te vullen met voedingssupplementen. Je kunt je bloed laten testen via de huisarts of specialist om te weten of er bij jou sprake is van tekorten en er aanvulling met voedingssupplementen noodzakelijk is. 

Als supplementen wel worden genomen wordt aangeraden supplementen te nemen met niet meer dan de 100% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH). Op die manier vul je alleen aan wat je nodig hebt en krijg je niet te veel binnen. Van sommige vitaminen of mineralen kan een teveel bij langdurig gebruik namelijk schadelijk zijn. Op onze website lees je meer over supplementgebruik na kanker   https://www.voedingenkankerinfo.nl/moet-ik-na-mijn-behandeling-suppleme…


Op basis van wat we nu weten is  een gezonde leefstijl aanhouden het beste wat je kunt doen om kansen op terugkeer van kanker zoveel mogelijk te verkleinen. Deze gezonde leefstijl bestaat uit gezond eten als belangrijke basis, voldoende bewegen en het niet laten toenemen van het lichaamsgewicht.

In de brochure ‘Na kanker – Aan de slag met gezonde voeding en leefstijl’ lees je hier meer over. De brochure is gratis te bestellen en downloadenop: https://www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/publicaties/brochures.


Een gezond voedingspatroon bevat alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Volkorenproducten, groente , fruit en peulvruchten zijn een belangrijk onderdeel van je dagelijkse eetpatroon. Meer adviezen om gezond en gevarieerd te eten lees je op onze website: https://www.voedingenkankerinfo.nl/voeding-na-de-behandeling/

Ik hoop dat ik je met dit antwoord heb geholpen. Mochten er nog andere vragen zijn dan hoor ik dit graag. Veel succes gewenst !

Met vriendelijke groet,


José
Team Over Leven met Kanker
 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste José, dankjewel voor je uitgebreide antwoord plus linkjes. Zou je ajb ook nog iets kunnen zeggen over snelle suikers? Via lotgenoten met recidief hoor ik daar goede verhalen over en ergens op een voedingssite las ik daar ook iets over. Maar wat is jullie advies daarover?

Mijn ervaring is  dat oncologische diëtisten terughoudend zijn om hierover uitspraken te doen omdat eea nog niet wetenschappelijk is bewezen, maar alle adviezen die helpen om de kans op remissie bij mij en anderen te voorkomen zijn natuurlijk van harte welkom!

Hartelijke groet  van Christa

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Christa,

Graag gedaan en natuurlijk vertel ik ook graag over wat bekend is over snelle suikers en wat ons advies daarin is. 

De beste manier om de kansen op terugkeer van kanker te verkleinen is om de aanbevelingen te volgen die ook gelden voor de preventie van kanker en dat er globaal op neerkomt dat je  voldoende beweegt, een gezond gewicht nastreeft en een gezonde voeding en dranken neemt.  

Wat betreft de voeding wordt aanbevolen om veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten te eten; niet te veel vlees te eten; alcohol te beperken en wordt aangeraden om zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel te eten waar veel vet, zetmeel of suiker in zit en om dranken met suiker te beperken. 

Hoewel uit onderzoek niet blijkt dat suiker het risico op (terugkeer van kanker) verhoogt, wordt aangeraden zo min  mogelijk snelle suikers te nemen, omdat suiker extra calorieën levert en het risico op overgewicht verhoogt. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor kanker. Bovendien zijn suikerbevattende voedingsmiddelen vaak minder gezond doordat ze meestal weinig andere nuttige voedingsstoffen leveren, zoals vezels en vitamines en mineralen. 

Het advies is dus om het gebruik van suiker en voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd te beperken en vooral minder bewerkte gezonde voedingsmiddelen te gebruiken. 

In dit artikel lees je meer over suiker: https://www.voedingenkankerinfo.nl/suiker-kankerverwekkend/

Hartelijke groet, José

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

dankjewel voor je informatie en linkjes Jose! Hoop dat anderen hier ook iets aan hebben. Of is dit een prive-gesprek (hopelijk niet ;). 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Graag gedaan Christa. 

Nee, dit is een 'publiek' gesprek dus anderen kunnen deze informatie ook lezen!

Fijne dag. 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Jose,

iDaar ben ik weer met nog een vervolgvraag. Wat is jullie advies over melkprodukten. Ik ben van de Joris-3pinter generatie.  En heb vorig jaar tijdens mijn  behandelingen (zware chemo's plus lange operatie)  extreem veel eiwitten gegeten. Maar wat is nu- ruim 1 jaar alle behandelingen) jullie advies? 

Groetjes van Christa 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Christa,

dank voor je vraag over melkproducten. Je kunt zonder zorgen melkproducten gebruiken. Zuivelproducten zoals melk en kaas verhogen de kans op het (opnieuw) krijgen van kanker niet. Zuivelproducten, afkomstig van koe, geit of schaap zijn een bron van calcium, eiwitten en vetten. Dit zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam, ook tijdens en na de behandeling van kanker. 
We volgen qua hoeveelheid de aanbeveling van het Voedingscentrum, die geeft dit aan voor vrouwen boven de 50: 450-600 ml melkproducten en 40 gram kaas. Kies bij voorkeur voor magere of halfvolle melk en yoghurt, om de kans op het ontwikkelen van overgewicht te verkleinen. Kies voor 30+ kaas in plaats van 48+ of hoger. Als je last hebt van ongewenst gewichtsverlies kan het verstandiger zijn om te kiezen voor volle producten. Volg altijd het advies van je diëtist of arts, als dit afwijkt van ons advies.

Kun je hiermee uit de voeten?
Hartelijke groet,

Merel
Team Voedingenkankerinfo.nl

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

beste Merel,

dankjewel voor je aanvullende advies. Daar kan ik zeker wat mee!  Mijn gewicht is momenteel iets onder mijn streefgewicht, dus ik houd het voorlopig even bij volle melk, halfvolle yoghurt en mager kwark . want daar zitten nog meer eiwitten in :)

groetjes van Christa (Chrissie31)

PS wie weet ga ik nog es een blogje op kanker.nl schrijven over het ingewikkelde van eten tijden en na kanker ;)

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46