Supplementen bij alvleesklierkanker (onbehandeld)

23 januari 2021 om 21.30
1165 x gelezen

Goedendag, twee weken geleden is mijn moeder gediagnosticeerd met alvleesklierkanker. Zij wil geen behandeling, maar voelt zich voor het moment goed. Ik heb supplementen voor haar gekocht, omdat ze weinig eet. Het betreft groentepoeder (met 31 soorten biologische groenten, fruit en algen), spirulina en chlorella, vitamine C, vloeibare multivitamines Floradix waarvan één met ijzer, L-carnitine, ubiquinol en curcumine. Nu is het zo dat zij eerst wil overleggen met de oncoloog of ze dit alles kan gebruiken, tijdens een gesprek dat pas over 2,5 week plaatsvindt. Wetende dat alvleesklierkanker bepaald geen rustig verloopt kent, zou ik heel graag willen weten of de genoemde supplementen op enige manier kwaad kunnen. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie.

Antwoord

Beste Anna5,

Hartelijk dank voor je vragen. Wat fijn voor je moeder dat je zo met haar meedenkt, en allerlei supplementen voor haar hebt gehaald.
We zullen de supplementen een voor een behandelen:

Groentepoeder kan vermoedelijk geen kwaad. Het zal rijk zijn aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Dat laatste zou misschien een probleem zijn bij behandeling met chemotherapie of bestraling, maar aangezien er geen behandeling plaatsvindt, is dit in orde. Zonder verdere details is het lastig om hier verder op in te gaan.

Spirulina behoort tot de zogenaamde groep van cyanobacteriën. Veel van deze bacteriën maken gifstoffen. Spirulina doet dat niet en lijkt veilig te zijn. Als supplement is het mogelijk dat spirulina verontreinigd is met andere cyanobacteriën die wel gifstoffen maken. Bij andere soorten ‘blauwalgen’ die als supplement werden verkocht is dat aangetoond. Dit kan gevaarlijk zijn voor lever, nieren en zenuwen, met name bij langdurig gebruik en een hoge dosis. Het gebruik van supplementen met spirulina wordt daarom afgeraden.
https://www.voedingenkankerinfo.nl/kan-spirulina-tumorgroei-afremmen-of…

Vitamine C Het is de vraag of extra vitamine C nog nodig is naast het groentepoeder. 

Vloeibare multivitamines Floradix waarvan één met ijzer. Het is de vraag of dit nodig is, naast het groentepoeder. Verder is het goed om te kijken naar de dosering van de vitamines en mineralen, het advies is om een supplement te nemen met max 100% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). De combinatie van de losse vitamine C met de Floradix is wellicht wat veel.

L-carnitine is toegepast in een studie onder mensen met alvleesklierkanker. De mensen die L-carnitine kregen, hadden een betere voedingstoestand en een betere kwaliteit van leven. Neem L-carnitine niet zomaar als er ook bloedverdunners worden gebruikt, maar overleg het dan eerst met de arts.

Ubiquinol, ook wel bekend als coenzym Q10, is werkzaam als antioxidant. Ook hiervoor geldt: zolang er geen behandeling is, kan dit geen kwaad. Het is wel goed om te weten dat het gebruik van Q10 als bijwerkingen misselijkheid, diarree en een verlies van eetlust kan hebben.  

Curcumine kan gebruikt worden, het kan geen kwaad. https://www.voedingenkankerinfo.nl/kurkuma-werkzaam-bij-de-behandeling-…

We wensen je moeder en jou veel sterkte, hopelijk kun je hier mee verder. Mocht je nog aanvullende vragen hebben dan horen we dat graag.

Met vriendelijke groet,
Merel
Team Voedingenkankerinfo.nl

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Hartelijk dank voor uw heldere reactie, wij hebben er veel aan. Nog één vraagje. Mijn moeder slikt het middel Metformine HCL Mylan, omdat ze diabetes heeft (hangt samen met alvleesklierkanker!?). Nu las ik dat uit onderzoek is gebleken dat curcumine veel beter werkt dan Metformine. Weet u of dit klopt en of ze beter kan overgaan op (biologische) curcume-tabletten?

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Anna5,

Wij kunnen geen uitspraak doen over of curcumine beter is dan Metformine. We raden je aan dit met de internist/diabetoloog van je moeder te bespreken. Ons advies is om niet zonder overleg de Metformine te vervangen door de curcumine. Hierbij is het ook goed om te weten dat het lastig is om de curcumine in het bloed te krijgen, omdat curcumine in het algemeen in de maag door de maagsappen onklaar wordt gemaakt. Hierdoor komt de werkzame stof niet of zeer minimaal in het bloed terecht.

Als jullie nog meer vragen hebben horen we het graag.

Met vriendelijke groet,
Merel
Team Voedingenkankerinfo.nl

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46