Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Krijg ik genoeg voedingsstoffen en calorieën binnen.

Hallo,

Ik heb onbehandelbare longkanker. Geen enkele behandeling of operatie mogelijk. 
Ik heb obesitas ( net morbide). Ik heb begrepen dat het zelfs dan niet wenselijk is om af te vallen. Ik ben in korte tijd ongewenst 7 kilo afgevallen vanwege dat advies. Ik eet al lange tijd hele kleine porties en tussendoortjes. Ik zit gewoon snel vol en heb geen hongerprikkel. Mijn smaak is gelukkig onaangetast. Dus daar ligt het niet aan. In mijn omgeving laait steeds de discussie op dat ik moet afvallen (vind ik niet bezwaarlijk maar is wel lastig ivm alle andere gezondheidsproblemen) maar vooral dat ik meer dan genoeg eet en 1500 kcal prima is. Van de diëtiste hoor ik dat dat wel erg weinig is. Die denkt meer aan 2200 kcal. Ik ben 170 lang en weeg nu 100. Ik denk dat ik bij lange na niet voldoende proteïnen binnen krijg. Wat is het wetenschappelijke advies in mijn geval?

Antwoord

Beste enitram,

Hartelijk dank voor je vraag. Wat ontzettend vervelend om te vernemen dat je deze diagnose hebt gekregen. Ik kan me voorstellen dat de wisselende adviezen die je te horen krijgt verwarrend kunnen zijn. 

Veel afvallen is niet gewenst bij kanker. Ongewenst afvallen bij kanker is vaak het gevolg van verandering in de stofwisseling door kanker of de behandeling. Voornamelijk spieren worden afgebroken, waardoor je verlies hebt van spierkracht. Dit zorgt ervoor dat je minder fit wordt. Bij kanker is het belangrijk om wel fit te blijven. Daarom is het goed om afvallen te beperken.

Door de ziekte heb je meer eiwitten en energie nodig om fit te blijven. Goed eten en proberen om niet af te vallen is dan noodzakelijk. Maar goed eten is helaas uitdagend bij kanker. Als het niet lukt om voldoende eiwitten te eten is het goed om met de diëtiste te kijken naar aanvullende voeding. Voorbeelden van eiwitrijke producten kan je vinden in dit artikel op onze website.  

Wil je zelf berekenen hoeveel eiwit je binnenkrijgt met je eten en drinken? Dit kun je eenvoudig doen met de eiFITapp. De app berekent eerst hoeveel eiwit je nodig hebt per dag. Daarna kan je in de app noteren wat je eet en zie je bovenaan het scherm of je genoeg eiwit eet. De eiFIT app is gratis te downloaden in de playstore (Android) en de app store (Apple).

Op onze website kan je ook tips vinden voor het omgaan met een vol gevoel en weinig eetlust. Samen met de (oncologie)diëtiste kan je ook kijken naar het omgaan met deze klachten.

Met hartelijke groet,

Femke
Team_Voeding

Laatst bewerkt: 09/05/2025 - 13:28