Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Wat vermelden bij afsluiten overlijdensrisicoverzekering
Goedemiddag,
Graag zou ik een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Het is me echter niet geheel duidelijk wat ik precies moet vermelden in de vragenlijst.
Mijn situatie is als volgt. Sinds 2008 of 2009 sta ik onder controle in het ziekenhuis voor darmkanker, omdat mijn vader het lynch syndroom had. In 2012 is er dikkedarmkanker geconstateerd. Mijn dikke darm is verwijderd, er waren geen verdere behandelingen nodig. In 2013 kreeg ik zelf de diagnose Lynch syndroom (MSH2). Sinds die tijd word ik jaarlijks gecontroleerd op endeldarmkanker en sinds 2019 ook op baarmoederkanker. In januari 2022 werd er baarmoederkanker geconstateerd en in maart 2022 werden mijn baarmoeder, eierstokken en een aantal klieren verwijderd. Er waren geen verdere behandelingen nodig (stadium 1).
Ik heb een aantal jaar geleden samen met mijn partner een huis gekocht. Ik wil nu graag een overlijdensrisico verzekering afsluiten. Ik heb dit eerder geprobeerd en ben toen afgewezen, waarschijnlijk omdat mijn arts teveel informatie heeft verstrekt over mijn situatie. Hij heeft naar mijn weten dingen benoemd die hij niet had hoeven benoemen.
Ik wil het nu dus graag opnieuw proberen en zal hierin mijn arts ook beter meenemen in wat hij wel en niet hoeft te benoemen.
Aangezien ik het syndroom van Lynch heb is me niet geheel duidelijk wat ik precies aan moet geven op het toegestuurde vragenformulier. Moet ik wel of niet aangeven dat ik in het verleden dikkedarmkanker heb gehad? etc. Wat zal er aan mijn arts worden gevraagd en in hoeverre geeft hij hier wel/ geen antwoord op, etc.
Ik hoop dat ik hier een beetje meer duidelijkheid kan krijgen over deze zaken. Ook ben ik benieuwd of er tips zijn mbt welke verzekeraar ik zou moeten kiezen.
Alvast bedankt!
Antwoord
Beste Annelieke123,
Bedankt voor je vraag. Bij het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering moet je als kandidaat-verzekerde alle informatie geven waar de medisch adviseur van de verzekeraar naar vraagt. Dat is de praktijk bij alle levensverzekeraars. Het gaat dan om alle klachten, ziekten en aandoeningen die je hebt of had. Dit is de wettelijke mededelingsplicht. De medisch adviseur heeft soms meer informatie nodig om een goede inschatting te kunnen maken. Dan zal hij of zij (met jouw machtiging) ook informatie opvragen bij de arts. Je arts hoeft daar strikt genomen niet aan mee te werken, maar zonder de gevraagde informatie kan de medisch adviseur geen goede inschatting maken. Dat betekent dat hij het risico op eerder overlijden te hoog inschat, of wegens onvoldoende informatie geen advies kan doen – dan kan er ook geen verzekeringsaanbod gedaan worden. Het is dus in het belang van de klant dat de arts informatie verstrekt. (Aan die vragen zijn wel beperkingen – zo moeten de vragen heel gericht zijn, naar specifieke zaken.)
Je moet dus alle informatie geven waarom de medisch adviseur vraagt. Deze adviseur kijkt vervolgens welke informatie relevant is, en welke niet.
Maar: je hoeft géén melding te maken van kankers die je in het verleden had en waarbij tien jaar of langer geleden volledige remissie is bereikt. Er mag ook geen terugkeer zijn. Dit is de zgn schone lei-regeling, waarvan alle voorwaarden op www.kanker.nl staan. Bij kanker (adenocarcinoom) aan de dikke darm of endeldarm (T1N0M0 en T1N0M0) geldt een termijn van negen jaar. Ik zou dus goed kijken of dat op jou van toepassing is – als dat zo is, zou je die niet hoeven te melden. Alle andere klachten, ziekten en aandoeningen die je hebt, wel.
Ik hoop je hiermee geholpen te hebben.
Met vriendelijke groet,
Matthijs Timmermans
Beste Matthijs,
Bedankt voor je uitgebreide antwoord!
Is er bij een erfelijke vorm van kanker sprake van volledige remissie? Aangezien de kans bij mij aanwezig blijft dat ik op den duur endeldarmkanker zal ontwikkelen.
Klopt het dat de medisch adviseur niet mag vragen of ik genetisch belast ben?
Groeten,
Annelieke
Beste Annelieke,
Over de eerste vraag kun je het beste met je arts overleggen. Ik vermoed dat je ook bij kankers die erfelijk belast zijn, volledige remissie kunt bereiken. Maar check vooral even hoe het in jouw situatie is.
Als je een ziekte of aandoening hebt, mag een medisch adviseur van een verzekeraar wel vragen of deze voortkomt uit een erfelijke belasting of niet. Als je wél de aanleg hebt, maar de ziekte zelf nog niet, en ook geen klachten, hoef je die aanleg niet te melden.
Ik hoop je hiermee geholpen te hebben.
Met vriendelijke groet,
Matthijs