Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Annuleringsverzekering

In oktober 2023 is dikke darmkanker bij mij geconstateerd met TNM score T2N1M0. In december 2023 is een hemicolectomie rechts uitgevoerd, gevolgd door een Capox chemokuur van 4 x 3 weken van januari 2024 tot en met maart 2024. Daarna bloedcontroles (CEA waarden) om de 3 maanden die tot nu toe geen aanleiding gaven om nadere onderzoeken uit te voeren. In maart 2025 staan voor mij 2 controle-onderzoeken gepland: CT scan en coloscopie. Ik voel mij sinds de zomer van 2023 al weer helemaal fit, fysiek en mentaal, en werk al weer sinds april 2024, eerst gedeeltelijk en vanaf de zomer weer volledig.

Wij willen een verre reis maken en deze binnenkort, in januari 2025, gaan boeken voor het hele gezin. Ik heb al jaren een doorlopende reisverzekering met doorlopende annuleringsdekking.

De mogelijkheid bestaat dat uit de onderzoeken in maart 2025 volgt dat ik een aanvullende behandeling zal moeten ondergaan en dat daardoor misschien de reis geannuleerd moet worden, voor het hele gezin. Mijn vraag is of de verzekeraar de dekking kan weigeren op grond van mijn ziektegeschiedenis of op grond van mogelijke uitkomsten uit het onderzoek in maart 2025 als daar behandelingen uit volgen waardoor ik de reis niet kan maken.

Daarnaast zou ik graag willen weten of de dekking dan voor mijn hele gezin geldt.

Als laatste zou ik willen weten of het aan te raden is om over te stappen naar een andere verzekeraar. De huidige verzekeraar dekt slechts voor € 1.500 per persoon, wat veel te weinig is voor de beoogde reis. Ik stel deze vraag omdat overstappen naar een andere verzekeraar mogelijk strenger wordt beoordeeld dan blijven bij een verzekeraar waar ik al bij was aangesloten voordat ik ziek werd.

 

 

 

 

Antwoord

Beste AlbertEinstein, 

Dank voor je vraag, door de kerstvakantie duurt de beantwoording wat langer dan gewoonlijk. Ik hoop je snel een inhoudelijke reactie te sturen.

met vriendelijke groet,

Matthijs Timmermans

Laatst bewerkt: 07/01/2025 - 09:47

Beste AlbertEinstein, 

Het beste is de verzekeraar te benaderen hierover. Bestaande aandoeningen en ziekten vormen doorgaans geen probleem als er sprake is van een onverwachte verslechtering van de situatie. Als ik je toelichting goed begrijp, zijn de onderzoeken protocollair voorgeschreven en niet ingegeven door een concrete aanleiding in het ziektebeeld. Als de onderzoeken onverhoopt aanleiding geven om een behandeling te starten, zou dat als ‘onverwacht’ kunnen worden gezien. Anderzijds zijn de onderzoeken zelf wel verwacht. Het lijkt me dus het beste om dit (toch) met de verzekeraar te bespreken. 

Wat betreft de vraag of de dekking voor het hele gezin geldt, moet ik verwijzen naar de polisvoorwaarden, of het contact met de verzekeraar. 

Dan nog je vraag of het aan te raden is om over te stappen naar een andere verzekeraar. Bij het aanvragen van een reis- of annuleringsverzekering worden geen gezondheidsvragen gesteld, dus of er strenger beoordeeld zal worden is de vraag, dat geldt in elk geval pas voor de situatie dat er een reis is geboekt / bijzonderheden rondom de gezondheid zijn. Het beste is een financieel adviseur te raadplegen. 

Met vriendelijke groet,

Matthijs Timmermans

Laatst bewerkt: 13/01/2025 - 08:38