Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Mezelf kwijt
- Hallo;
- Mijn naam is Fabiola en ben 59 jaar, en heb in Oktober 2022 baarmoederhalskanker gehad.
- Nu gaat het lichamelijk redelijk goed en ben ondercontrole in Groningen en Leeuwarden maar ik heb problemen met me te uiten en met lichamelijkcontact met mijn man, heb al een afspraak bij een sexuoloog geprobeerd maar die wou zulke vreemde dingen van mij en mijn man dat dat niet werkte.Ik ben erg inmezelf gekeerd geraakt en kom er niet uit, waar kan ik hulp vinden? Hopelijk kunt u me helpen want ik zit vast,mijn vriendelijke dank.Fabiola
Antwoord
Beste Fabiola,
Je vertelt dat je problemen ervaart met het jezelf uiten en met lichamelijk contact met je man. Jullie hebben al een afspraak met een seksuoloog gehad, dat voelde echter niet passend doordat er dingen werden gevraagd die jullie als vreemd hebben ervaren. Je bent op zoek naar hulp, omdat je vast zit en merkt dat je in jezelf gekeerd bent geraakt. Wat vervelend dat het gesprek met de seksuoloog niet aansloot bij jullie wens en behoefte, terwijl er wel een heldere vraag en behoefte ligt.
Ik zou je willen wijzen op de informatie die je kunt vinden op de NFK, onder kanker en seksualiteit, onder Gynaecologische kanker. Mogelijk zijn de tips van lotgenoten helpend en voor je partner de tips voor partners, ook staan er veelgestelde vragen waar jij en je partner mogelijk wat aan hebben. Daarnaast wil ik je wijzen op Olijf, de patiëntenorganisatie voor iedereen die geraakt is door gynaecologische kanker. Je kunt gebruik maken van de mogelijkheid om contact te leggen met lotgenoten, die allemaal ervaringsdeskundigen zijn. Je kunt bellen, mailen of een WhatsApp sturen.
Wat hulp betreft, kan Het Behouden Huys in Haren mogelijk passend zijn voor jullie. Zij bieden psychologische hulp bij kanker en kunnen middels een intake met jou en/of samen met je partner, kijken welke hulp het beste aansluit. Zij bieden een diversiteit aan behandelvormen aan. Het is goed om te weten dat er een wachttijd is, op dit moment is deze gemiddeld 9 weken.
Wij hopen je zo verder op weg te hebben geholpen. Als er nog vragen zijn of behoefte aan een persoonlijk gesprek, dan mag je ons ook bellen op 0800-0226622 (maandag t/m vrijdag 12-17 uur).
Met vriendelijke groet,
Voorlichters
Stichting kanker.nl