Wel of niet selectieve halsklierdissectie?

21 maart 2021 om 12.20
577 x gelezen

Voor een preoperatief  via echo en punctie aangetoonde metastase in een lymfeklier in hals groter dan 1 cm (in geval van papillair schildkliercarcinoom) is het advies om deze chirurgisch via selectieve halsklierdissectie te verwijderen, gelijktijdig met het verwijderen van de gehele schildklier. Gezien de risico’s van deze selectieve halsklierdissectie en de mogelijke blijvende restklachten voor de patiënt kan ik me voorstellen dat bij het preoperatief aantonen van slechts 1 metastase groter dan 1 cm soms gekozen wordt voor een afwachtend beleid: wel het verwijderen van de schildklier maar niet het verwijderen van de lymfeklieren in het betreffende gebied. Gevolgd door de RAJ behandeling. Wordt deze keuze wel eens gemaakt en zo ja: heeft u hier ervaring mee hoe het verdere verloop van de metastase is? Kan de RAJ behandeling een metastase in een lymfeklier van bijvoorbeeld 1 bij 2 cm vernietigen of is dit onmogelijk? Of gaat het ten koste van de inwerking van de RAJ behandeling op het hele gebied van de verwijderde schildklier?

Antwoord

Beste Joke,

Dit is een goede vraag waarbij veel overwegingen kunnen meespelen. Het korte antwoord is: Een afwachtend beleid bij een bewezen metastase groter dan een centimeter zal niet worden geadviseerd. Het verwijderen van de bewezen uitzaaiing in de klier is ook conform internationale richtlijnen. Chirurgie is nog altijd de hoeksteen van de behandeling in het door u geschetste verhaal en de kans op blijvende restenklachten in ervaren handen is klein ter vergelijking met een totale schildklierverwijdering alleen. Met chirurgie en nadien jodiumtherapie, kan genezing worden bereikt in de bovenstaande vraag. Als een klier van 1x2cm blijft zitten is dit maar zeer de vraag. Er zal dan mogelijk ook een hogere dosering jodium nodig zijn (hetgeen ook restklachten kan geven) en er bestaat een hoger risico op chirurgisch ingrijpen op latere leeftijd.  Daarnaast kan het inderdaad zijn dat de hoge opname in de klier voorkomt dat andere kleinere klieren of restweefsel volledig worden vernietigd. 

Ik heb dus geen ervaring met het bewust laten zitten van een grotere uitzaaiing. 

Over de prognostische waarde (hoe lang u leeft met ziekte - de overleving) van een halsklier uitzaaiing en halsklier dissecties zijn boeken vol geschreven en dit is nu ook niet te schetsen. Hiervoor spelen vele factoren een rol zoals de ervaring van de chirurg, de lokatie van de halsklier (lvl II-V versus lvl VI), of er verdenking is op extra-nodale groei, (sub)type schildklierkanker, leeftijd patient etc. etc.  Dit kan mogelijk wat twijfel opwekken bij u

Echter, geldt voor bewezen uitzaaiingen groter dan een centimeter dat dit in veruit de meeste scenario's gepaard gaat met een slechtere prognose. Het advies blijft daarom om de klier te verwijderen.

Met vriendelijke groet

Mark van Treijen - internist endocrinoloog UMCU

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Hartelijk bedankt voor uw duidelijke en uitgebreide antwoord!

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46