Rust/ genezingstijd schildklier tussen laatste punctie en een biopt-neming

Beste heren,

Allereerst: wat fijn dat er hier vragen aan jullie kunnen worden gesteld. Ik heb een paar vragen (gelijk een paar :-)).

Ik heb 3 bulten in mijn schildklier. 1 goedaardig, 1 van 0,9 cm Papillair schildkliercarcinoom, Bethesda 5/6, en 1 "bult" van 3,5 cm waarvan de aard nog niet is vastgesteld. Van deze grotere bult is nu namelijk 2x een punctie genomen, helaas 2x onvoldoende materiaal. Nu moet er een biopt van deze bult genomen worden (om zeker te weten of een halve of hele schildklier verwijderd moet worden). Hoe lang moet de rust/genezingsperiode van de schildklier zijn, dus tussen de laatste punctie en de komende bioptneming? Ik bedoel dus, hoe snel kan zo'n biopt na een punctie? En staat er dan ook wel eens een laborant bij de bioptneming, om zeker te weten of er wel voldoende materiaal wordt verkregen (ik heb gelezen dat dit soms wordt gedaan)?

Misschien zijn de volgende vragen te specifiek, maar dan hoor ik het vast van u. Ik overweeg om misschien over te stappen naar het UMC of het AVL, vanwege helaas lange wachttijden (kan mogelijk een jaar zijn in mijn geval) voor een operatie in het eigen (academisch) ziekenhuis. Stel dat bij het UMC de wachttijd voor een operatie ook lang zou zijn, is het dan soms zo dat het UMC een patient verwijst naar het AVL of dat een chirurg in beide ziekenhuizen werkt omdat het UMC en AVL op dit gebied samenwerken, en zou dit dan mogelijk sneller kunnen gaan?

En gaat het UMC, bij een verzoek tot overname, in het algemeen uit van onderzoeksresultaten van een ander academisch ziekenhuis dat ook Expertisecentrum is op het gebied van schildklierkanker? Of worden er dan toch vaak onderzoeken opnieuw gedaan?

Mvg, Suzanna

Antwoord

Beste Suzanna, 

Wij houden vaak 6 weken aan als minimale tijd tussen twee puncties. Als de puncties te kort op elkaar zitten, neemt de kans op een bethesda 1 toe. 

De wachttijden in het UMCU zijn ook lang, dit is helaas een landelijk probleem. Wij werken nauw samen met ziekenhuizen in de regio (bijv in Gorinchem) om - waar mogelijk- de tijd te verkorten. We werken nauw samen met het AVL maar dit geldt niet voor operaties.

Voor alleen een kortere wachttijd zou ik niet de overstap maken van het ene academische ziekenhuis naar het andere. Het verschil in wachttijd zal niet substantieel zijn maar het zorgsysteem en jijzelf worden wel extra 'belast'. Je moet toch weer 2 afspraken krijgen (chirurg en endocrinoloog) en een echo + meer reistijd. De overstap is alleen zinvol als je een 2e mening wilt of op een andere manier geopereerd wilt worden (bijv via de mond (TOETVA) of via de oksel (RATT)).

Wij zullen niet de punctie opnieuw doen, maar wel een echo herhalen om zeker te zijn dat er geen lymfeklieren zijn gemist of nieuw zijn ontstaan. We vragen soms het weefsel op om zelf te beoordelen als er veel consequenties aan vast zitten. Denk bijvoorbeeld aan een Bethesda 5 nodus groter dan 4 centimeter. Dan willen we zeker weten dat het geen Bethesda 6 nodus is. Dit lijkt bij jou niet het geval te zijn. 

Ik hoop je vragen zo voldoende te hebben beantwoord. 

Met vriendelijke groet

Mark van Treijen - endocrinoloog UMC Utrecht. 

Laatst bewerkt: 25/08/2023 - 09:58

Beste heer van Treijen,

bedankt nog voor uw antwoord, 

met vriendelijke groet, 

Suzanna

 

 

Laatst bewerkt: 29/09/2023 - 16:51