Ketogeen dieet bij schildklierkanker

In de medische vakliteratuur zijn verschillende onderzoeken te vinden over de toepassing van het ketogeen dieet als ondersteuning bij de behandeling van verschillende kankersoorten. Over het algemeen zijn de pre-klinische onderzoeksresultaten positief. Ook zijn er aanwijzingen dat dit dieet bij sommige soorten kanker niet werkt of misschien juist averechts.

Mijn vraag is tweeledig:

  • zijn er aanwijzingen dat het ketogeen dieet bij folliculaire schilklierkanker ondersteunend helpt of juist niet?
  • is er in Nederland of b.v. in Duitsland of Belgie een oncoloog te vinden die ervaring heeft met dit dieet?

 

Antwoord

Beste Arminicus, 

Zo te zien heeft u zich al goed ingelezen in het onderwerp. Resultaten in studies met proefdieren bij verschillende vormen van kanker zijn heterogeen maar een aantal studies laten inderdaad positieve effecten zien (60-70%). Ik heb geen klinische studies kunnen vinden die het effect van een ketogeen dieet bij patienten met goed gedifferentieerde schildklierkanker onderzoeken. Verschillende reviews bevestigen dit gebrek. 

Resultaten in studies die zijn verricht bij patienten met andere vormen van kanker zijn ook niet te extrapoleren naar schildklierkanker. De groei snelheid en therapie bij goed gedifferentieerde schildklierkanker verschilt sterkt met de vormen van kanker waarin vaak onderzoek gedaan wordt (bijv borstkanker, alvleesklierkanker, glioblastoom). Er is dus geen beschikbare informatie of het ketogeen dieet kan ondersteunen of juist niet in patienten met (folliculaire) schildklierkanker. Een potentieel gevaar van het ketogeen dieet bij goed gedifferentieerde schildklierkanker is vermagering (cachexie)  als het dieet langdurig (jaren) zal worden gevolgd. 

Om antwoord te geven op uw tweede vraag heb ik een rondvraag gedaan binnen ons centrum. Wij kennen geen endocrinoloog / oncoloog met ervaring met dit dieet.  

Met vriendelijke groet,

Mark van Treijen 

Internist-endocrinoloog UMC Utrecht

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste dokter van Treijen,

Bedankt voor het uitzoeken! Omdat het principe achter het ketogeen dieet (Warburg effect) vrij algemeen lijkt te zijn, heb ik het toch 3 maanden gevolgd. Dit was voor mij niet erg moeilijk. De laatste uitslag van mijn thyreoglobuline was iets lager geworden terwijl het daarvoor wat leek te stijgen, ondanks I131 behandeling. Al met al voldoende reden voor mij om door te gaan met keto. Het is ook in verband gebracht met verschillende andere gezondheidsvoordelen. De vermagering voorkom ik door goed te eten en te sporten. Ik ben een paar kilo afgevallen maar mijn gewicht is nu weer stabiel op een uitstekende BMI. Verder test ik alle relevante bloedwaarden zelf regelmatig.

Vriendelijke groet,

Arminicus

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46