Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Advies TIRADS 4/5

12 maart 2025 om 10.40
177 x gelezen

Beste,

Onlangs  is in mijn rechter schilldklierkwab een heterogene, relatief scherp begrensde schildklierknobbel gevonden met een afmeting van 9 x 7 x 11 mm met inliggend enkele punctiforme calcificaties, geclassificeerd als TIRADS-5. Bij een ander ziekenhuis is nogmaals een echo gemaakt en is de knobbel geclassificeerd als TIRADS-4. Niet duidelijk is aangegeven waarom de classificatie lager is uitgevallen. Daarnaast zijn drie (volgens mij bij de rechter parotisklier) opgezette lymfeklieren gevonden tussen de 6mm en 8 mm. De arts geeft aan dat dit geen verband met elkaar heeft en door de keelpijn kan komen. Dit is namelijk een tweede zorg van mij. Ongeveer een jaar geleden startte de terugkerende keelpijn die uiteindelijk chronisch werd. Na een paar maanden bleven de keelamandelen ook chronisch opgezet, met name de rechter. Toen is de beslissing gemaakt voor een tonsillectomie. De keelpijn was na de tonsillectomie weg en na 2,5 maand kwam deze weer terug (vergelijkbaar met de keelpijn van voor mijn tonsillectomie). Er wordt niet echt ingegaan op de keelpijn, maar deze is nu al een paar weken dagelijks aanwezig, evenals de opgezette lymfeklieren rechts. 

Mijn eerste vraag is of deze keelpijn en klachten met de schildklierknobbel te maken kunnen hebben?

Mijn tweede vraag is; omdat de tweede arts de knobbel als een tirads-4 classificeert, wilt hij nog geen punctie doen, maar eerst een schildklierscentigrafie om te kijken of de knobbel activiteit vertoont. Is dit mogelijk aangezien mijn waardes goed zijn (tsh 0,6 en ft 16)? en is een punctie niet alsnog nodig, gezien de voorgeschiedenis van vage klachten, de eerdere tirads-5 classificatie en de langdurig opgezette lymfeklieren rechts in de hals? 

Alvast dank. 

Antwoord

Beste, 

Schildklierknobbels geven niet de keelpijnklachten die u beschrijft. Ik acht een relatie ook zeer onwaarschijnlijk. 

Een schildklier scintigrafie wordt geadviseerd bij een verlaagd TSH. Als het TSH in het centrum binnen de normaalwaarden valt, is dit niet een standaard onderzoek maar zou normaliter een controle echo over een jaar plaatsvinden. De rol van de scintigrafie wordt momenteel wel bediscussieerd in de wetenschappelijke literatuur. Het heeft echter nog geen standaard plek gekregen. 

Met vriendelijke groet,

Laatst bewerkt: 17/03/2025 - 22:51

Dank voor uw reactie. De drie vergrote lymfeklieren rechts onder mijn kaaklijn bij de luchtpijp vindt u dus ook niet zorgwekkend? Ze zijn niet heel groot, maar wel groter dan normaal. Voorheen waren ze namelijk niet voelbaar. Ze zijn nu reeds 7 weken “vergroot”.
Alvast dank.

Laatst bewerkt: 18/03/2025 - 10:13

Hier kan ik niet met zekerheid antwoord op geven. Hiervoor moet uw behandelaar de klieren voelen. Over het algemeen is dit niet de locatie waarnaar schildklierkanker als eerste uitzaait en is dit wel de locatie die opzwelt bij een ontsteking of een infectie van de mond, keel of bovenste luchtwegen. Bij langer bestaande gezwollen klieren in de hals is er wel een reden voor aanvullend onderzoek. U zult dit moeten vragen aan uw eigen behandelaar.  

Laatst bewerkt: 27/03/2025 - 10:12