Hallo

4 februari 2022 om 12.48
210 x gelezen

Hallo

Ik weet pas dat ik borstkanker heb. De radioloog heeft het me duidelijk gemaakt. Ga maandag voor de puncties. Maar ik heb het nu al zwaar. Mijn al lang bestaande kwaal paniekstoornis is weer geactiveerd. Ik heb daarvoor medicijnen en ik ken na ruim 20 jaar de klappen van de zweep, maar nu..in combi met de kanker is het een heel ander verhaal. Ik ben nog niet eens begonnen met het traject en ben nu al op van de stress en vechten tegen de paniek ( rationeel weet ik dat het allemaal nodig is, maar ik hoe kan ik mijn kracht verdelen over twee ziekten?  Ik wil wel..mijn lijf heeft hele andere plannen!. Graag advies!

 

Antwoord

Beste Zon6,

Wat naar om te lezen in wat voor situatie je sinds kort bent beland. Dat is nogal wat om te horen, en om dat traject in te moeten gaan. 

Je schrijft verder dat je paniekstoornis weer is geactiveerd. Dat is iets dat we vaker zien bij mensen met kanker: het kan enorm veel los maken. Het kan oude dingen / oud zeer losmaken, maar het kan dus ook bestaande stoornissen weer activeren zoals je nu ervaart. 

Het is erg belangrijk dat je dit deelt met je behandeld arts in het ziekenhuis. Je arts kan jou meer vertellen over de mogelijke interacties tussen de behandeling tegen de kanker, en jouw bestaande medicatie. Mogelijk kunnen jullie samen kijken of jullie iets hier aan kunnen doen.

Daarnaast is belangrijk om dit ook te delen met de arts die jou de medicatie voor de paniekstoornis heeft voorgeschreven. Mogelijk kunnen ook jullie samen kijken of jullie iets hier aan kunnen doen.

Je schrijft in je bericht ook over vechten tegen de paniek. Heel algemeen gesproken, komt er bij kanker veel onzekerheid kijken. Angst bij kanker komt ook heel veel voor (zie ook https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/angst-bij-kanker/algemeen/ang… voor meer informatie over angst bij kanker). Het lastig hierbij is, dat het niet om compleet irreële of volledig ongegronde angst gaat. Kanker betekent helaas ook heel veel onzekerheid. Algemeen gesproken kan het daarom helpend zijn om te proberen sommige zaken te accepteren. Accepteren dat er een bepaalde mate van onzekerheid zal blijven. Dit is veel makkerlijk gezegd dan gedaan, en een onderliggende paniekstoornis maakt het er al helemaal niet eenvoudiger op natuurlijk.

Gelukkig hoef je dit niet helemaal alleen te doen. Jouw behandelend arts kan jou doorverwijzen naar extra, aanvullende zorg. In Nederland is heel goede psychologische zorg beschikbaar voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten, in de zogenaamde psycho-oncologische centra. Je zou dit met je behandelend arts in het ziekenhuis (of met de arts die jou de medicatie voor de paniekstoornis voorschrijft) kunnen bespreken. Een van je artsen (ook je huisarts!) kan jou doorverwijzen naar een van deze centra: https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/vind-hulp/themas/3/6/28

Hoe dan ook heel erg veel sterkte en succes toegewenst de komende tijd.

Hartelijke groet,

Matthijs de Wit

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46