Angst voor en tijdens behandeling ipv na de behandeling.

Hoe ga ik om met de panische angst die ik voel op moment dat mensen met messen of naalden aan mijn lijf gaan zitten?

de ochtend dat ik het ziekenhuis binnenstap voor een operatie begint al met een giga innerlijk gevecht van willen vluchten of vechten maar dat natuurlijk niet mogen doen..

De personeelsleden die de patienten moeten voorbereiden op de operatie zien mijn angst, paniek en innerlijk gevecht niet. Zien alleen een dwarse patient die niet echt lief mee werkt. En daar moet tegen opgetreden worden! “Wel even meewerken nu hoor” , “doe toch niet zo moeilijk, niemand doet hier moeilijk, waarom u dan wel”

Dat maakt mijn probleem echt niet kleiner. 
angst voorde tandarts is algemeen geaccepteerd, maar diezelfde angst voor alles behalve de tandarts, is niet acceptabel. 

de standaard “angst” behandelingen gaan allemaal uit van NA een succesvolle behandeling, een niet gegronde angst dat het misschien terug komt.

 

nergens iets over de angst tijdens de behandelingen, en de angst na een onvolledige resectie en de angst nu er toch weer iets groeit en mogelijk weggesneden moet worden. (Fibroadenoom of phyllodes tumor, verschil is pas NA operatie zichtbaar)

 

Antwoord

Beste mar1959,

Wat naar om te lezen dat je zo veel last van hebt van de angst. En dat het in het ziekenhuis ook niet op een fijne manier gaat voor jou. 

Uit je verhaal begrijp ik dat je al hebt rondgekeken bij behandelingen die zich op angst richten. Je had daarbij gelezen dat die behandelingen zich richten op "na de behandeling". 

Waar een psychologische behandeling zich op richt is echter iets dat jij met jouw zorgverlener bepaalt. In Nederland zijn verschillende zorginstellingen die zijn gespecialiseerd in de psychologische zorg van mensen met kanker. Binnen deze instellingen werken mensen die ervaring hebben met het behandelen van angst. Zowel voor, tijdens, als na de behandeling. Wellicht is het een idee om eens te bekijken of dit jou kan helpen. In een kennismakingsgesprek (ook wel een 'intake' genoemd) wordt samen met jou gekeken waar jij op dit moment behoefte aan hebt en wat jou kan helpen.

In de Verwijsgids Kanker vind je een overzicht van deze instellingen: https://www.verwijsgidskanker.nl/aanbod/28/behandeling-in-een-psycho-on…

Een andere optie kan zijn om te kijken of in het ziekenhuis een psycholoog of een medisch psycholoog beschikbaar is om jou hierin bij te staan. Je kunt dit vragen aan je behandelend arts. 

Meer algemeen zou je wellicht kunnen kijken of op de pagina 'Angst' in de Verwijsgids Kanker een andere optie is die jou aanspreekt: https://www.verwijsgidskanker.nl/onderwerp/15/angst

Succes met het zoeken van de juiste hulp voor jou, en heel veel sterkte toegewenst.

Hartelijke groet,

Matthijs de Wit

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46