Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Verdubbeling PSA

Beste dokter,

Ik gebruik Abiraterone en Zoladex vanwege de uitzaaiingen. 
Daardoor daalde mijn PSA vorig jaar in een maand  van 97 naar 16 en daarna binnen 8 maanden uiteindelijk naar 0,8. Vanaf dat laagste punt loopt de waarde nu weer langzaam op. Moet ik me daar zorgen over maken?
Wanneer is er precies sprake van een verdubbeling? De afgelopen periode steeg mijn PSA-warde elke maand van 0,8 - 1,0 - 1,2 - 1,5 -1,7 tot nu 2,1  Dat is dus per maand slechts een kleine stijging, maar bij iemand die maar 1 keer per half jaar gecontroleerd wordt, is het wél een verdubbeling. Graag uw advies.

Alvast hartelijk dank voor uw moeite!

Antwoord

Beste mijnheer, uw PSA reeks laat zien dat de tijd om te verdubbelen ongeveer 6 maanden is. En dat is relevant, want dat geeft de groeisnelheid aan. De abiraterone/zoladex is daarbij helaas niet meer voldoende als behandeling om de kankercellen te onderdrukken. Uw behandelteam zal zich over de vraag buigen welke behandeling nu kan volgen,  bijvoorbeeld chemotherapie. Een dergelijk advies wordt gevormd op basis van uw conditie, andere ziektes, etc. 

Ik hoop dat u met uw team weer een goede vervolgstap kunt maken. Vriendelijke groeten, Chris bangma

Laatst bewerkt: 12/12/2024 - 17:27

Beste Dr. Kalsbeek,

Mijn oncoloog zag tot nu toe geen reden tot wijziging van de behandeling (hormoontherapie met Abiraterone en Zoladex) maar ik maak me toch erg ongerust over de stijging van de PSA (deze is inmiddels 2,6)  

Graag zou ik willen weten of ik (bij een daarin gespecialiseerd ziekenhuis) in aanmerking kan komen voor een Lutetium 177 behandeling om de kankercellen te vernietigen  en een Radiumbehandeling voor de uitzaaiingen in de botten. 
Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

Laatst bewerkt: 15/03/2025 - 07:29

Beste Mijnheer,

Je zou de Lutetium-177 en Radium behandeling met je oncoloog kunnen overleggen. Er is wisselende ervaring met de behandeling, dus zul je inderdaad naar een gespecialiseerd ziekenhuis verwezen moeten worden. Het is belangrijk om je PSA waarde te vervolgen, maar je zult bij de keuze van een aanvullende behandeling ook de voor en nadelen van de behandeling moeten overwegen. Wanneer u geen symptomen van gemetastaseerd prostaatkanker heeft (bijvoorbeeld pijnklachten / afvallen) zou een behandeling met Lutetium-177 mogelijk de kwaliteit van leven niet verbeteren en moet u afwegen of eventuele levenswinst de behandeling waard is. Ook dat zult u beter met uw eigen oncoloog voor  uw specifieke situatie moeten bespreken en eventueel in een centrum gespecialiseerd in Lutetium-177.

Sterkte met het verder beloop,

Anton Kalsbeek, Uroloog

Laatst bewerkt: 18/03/2025 - 22:43