Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

terugkeer kanker na prostatectomie. Alternatieve behandelingen

21 januari 2025 om 10.31
178 x gelezen

Goede morgen

 

Ik heb april 2021 een prostatectomie gehad in CWZ met de robot. Zenuwsparend, snijvlakken schoon, tumorgradatie afgeschaald van T3 naar T2. Niet incontinent en matig impotent. Zag er goed uit dus.

tweede psa meting echter 0,1 en dat is zo gebleven tot april 2024. 3 jaar dus. Toen naar 0,2 en inmiddels een pmsa scan gehad. 2 plekken zijn daar zichtbaar. 1 bij de blaashals in het operatiegebied en 1 lymfeklier.

Ik probeer er achter te komen of dat die plek bij de blaashals sterotactisch of mri linac bestraald kan worden. Ook de vraag hoeveel keer ze tegenwoordig bestralen bij een salvage treatment. Mijn uroloog kan mij niks vertellen.

Wat zijn de kansen op alsnog volledige genezing en wat zijn de kansen op complicaties? Ook hier kan mijn uroloog niks over vertellen. De man weet niet zoveel. Begrijp ook wel dat er geen keiharde garanties zijn maar als bijvoorbeeld de kans op complicaties 80% is en de kans op genezing 35% dan weet ik het wel. Zoiets.

Kwam het alternatief van een nanoknife behandeling tegen. Kost wat en moet in buitenland. Is dit een optie als salvage treatment?

Ik ben nogal bang voor de bijwerkingen van de standaard salvage treatment en heb mijn twijfels over de effectiviteit hiervan. Mogelijk zijn er nog kleinere uitzaaingen die niet zichtbaar zijn op de pmsa scan. Dan laat ik mij bestralen met kans op allerlei ernstige urologische klachten en heb ik vervolgens nog niks aan.

Afwachten en dan maar kijken wanneer de psa harder gaat stijgen en dan aan de hormoontherapie?

Ik ben een fysiek ingesteld persoon. Hou heel erg van fietsen en zwemmen. Daar word ik gelukkig van, nou ja, onder andere. Ik neem liever de kanker nu voor lief als ik daar nog een aantal gezonde jaren voor terug krijg nu. Als de volgende fase korter duurt dan is dat maar zo. Ik ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.

Met vriendelijke groet, Rene 

Antwoord

Beste Mijnheer, u heeft er al heel wat over nagedacht. De nanoknife (IRE) is meen ik ook beschikbaar in het Radboud ziekenhuis, maar mogelijk niet voor deze indicatie. Als de  kwaadaardigheid op twee plekken zit, dan lijkt me dit ook niet een goede optie, en dient u meer te denken aan een bestraling. Daarvoor kunt u het beste met een radiotherapeut spreken die de beschikbaarheid heeft over uw beelden, teneinde te beoordelen of dit met 1 bestralingsveld kan. Jammer dat de blaashals betrokken is in de kwaadaardigheid, je zou zeggen dat dit opvallend is als de snijvlakken als schoon afgegeven zijn. 

Een bestraling is bedoeld om de hormoontherapie zo lang moeglijk buiten de deur te houden. Een sterotactische bestraling is daarom wel te overwegen. U vraagt om percentages, en ik zou de kans op succes inderdaad rond de 30 % inschatten. Maar de kans op complicaties zoals blaasirritatie etc is wat lastiger. De afweging om dan ten bate van de kwaliteit van leven een verdere therapie nu uit te stellen is goed te begrijpen. Maar wel een zwaar besluit, dus zou ik aanraden toch die informatie van iemand die dat moet uitvoeren (de radiotherapeut) in te winnen.

Vriendelijke groeten, Chris bangma

Laatst bewerkt: 28/01/2025 - 13:00

Beste Chris

 

Dank voor je antwoord

kans op succes van 30 % in geval van de 35 bestralingen? Of bij de stereotactische?  Is het gezien het verloop, psa 3 jaar op 0,1 en nu bijna een jaar op 0,2, te verwachten dat dit geen agressieve kanker is en dat het langzaam voort zal gaan? Of kan het ineens toch agressief worden?

Wat bedoelt u met 1 bestralingsveld?

Hartelijke groet, Casio

 

Laatst bewerkt: 03/02/2025 - 09:02

beste Mijnheer, mijn verwachting is een ruwe schatting, en op basis van bestraling van welke vorm dan ook. Ik hoop ook dat de kanker niet al te snel groeit, in lijn met wat de PSA laat zien. Tumoren kunnen van karakter veranderen als er zich genetische veranderingen in het DNA voordoen. Kanker is immers een DNA-ziekte. 

De bestralingsarts kan beoordelen of een mogelijke bestraling op meerdere plekken plaats moet vinden, of dat er met 1 bestraling alle tumorlocaties bereikt worden.

Ik hoop dat dit duidelijkheid geeft. Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 10/02/2025 - 09:10