Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

male sling bij incontinentie

Beste,

Ben 68jaar en gepensioneerd, maar nog zeer sportief bezig (fietsen-joggen-voetbal). In 2018 werd robotgeassisteerde laparoscopische radicale prostatectomie + PLND bilateraal uitgevoerd omwille van gelokaliseerd prostaatadenocarcinoom alhoewel PSA slechts 2.34 ng/ml was. Gleason score was na bioptie 3+3, maar werd na de operatie bijgesteld naar 3+4. Volgens de chirurg was de tumor ingekapseld en de snijranden schoon. De operatie werd ook zenuwsparend uitgevoerd, zodat erecties mogelijk bleven. Desondanks en ondanks de bekkenbodemoefeningen bleek er toch sprake van enige incontinentie. Bij fietsen is er geen verlies, maar bij wandelen of intensief sporten kan dit oplopen tot 150ml/dag. De uroloog raadt daarom een male sling Advance XP aan om dit probleem op te lossen. Daarbij wordt een incisie gemaakt in het perineum, juist op de plaats waar ik op het zadel van mijn racefiets zit. Nu is mijn vrees dat ik na de operatie niet meer zou kunnen fietsen met de racefiets.(nu regelmatig 4u in het zadel) Is deze vrees terecht en is de male sling uberhaupt de meest aangewezen oplossing voor het incontinentieprobleem ? Het probleem stelt zich nu nog wat urgenter omdat de laatste tijd mijn PSA waarden gevoelig aan het stijgen zijn tot nu 0.11ng/ml, waarbij de waarde om te gaan bestralen op 0.2 ligt en dan is er in een bestraald gebied geen sprake meer van het plaatsen van een male sling. Graag uw gewaardeerde mening hierover. DANK BIJ VOORBAAT.
 

 

Antwoord

Beste Mijnheer, vervelend dat u last hebt van het urineverlies en ook dat de PSA lijkt te stijgen. In principe zou een male sling geplaatst kunnen worden ook al fietst u met een sportzadel, maar er kan ook voor een andere vorm van ondersteuning van plasbuis gekozen worden, zoals de ProAct (met als voordeel dat de spanning op de plasbuis aangepast kan worden na de operatie afhankelijk van het resultaat). Na het onverhoopt toedienen van radiotherapie bij een  stijging van het PSA zal men inderdaad voorzichtiger zijn met het plaatsen van een continentie implantaat, maar onmogelijk is het niet. Het kan ook zijn dat men daarom eerst een PSMA PET scan maakt om aanwijzingen te krijgen of bestraling op die plaats wel zinvol is. De PSA stijging kan immers ook ergens anders vandaan komen. 

Ik hoop dat u dit helpt. Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 05/01/2025 - 17:21