Lucrin i.p.v. Eligard, goede keus?

22 december 2021 om 13.35
779 x gelezen

Ik gebruik al enkele jaren Eligard subcutaan, eerst 3mndlijks daarna 6 mndelijks. Het werkt prima met de nodige bijwerkingen Daarnaast gebruik ik Xtandi tabletten. Sinds de laatste spuit heb ik last van een soort duizelig, high gevoel, aanvankeljk ook TIA achtige verschijnselen(spraak,schrijven). Kon dus niet meer rijden.Begint nu weer normaal te worden, maar de nieuwe spuit komt eraan, waar ik erg tegenop zie. In overleg met oncoloog besloten om 1 x per mnd spuit proberen. Gisteren de spuit gehaald en het blijkt niet Eligard maar Lucrin 3,75 mg te zijn. Oók Leuproreline maar de bijwerkingen lijken mij nog veel erger (o.a. vaak infarct, plotselinge hartdood, beroerte) en het is toch een ander middel waar je lichaam op moet reageren. Daar schrik ik van. Zou het dan toch niet beter zijn om Eligard door te zetten en dan 1 x per 3 mnd?  Wat is uw mening?

Antwoord

Beste mijnheer, dat is een lastige vraag, want u reageert kennelijk heel individueel op uw medicatie. Op zich is de werkzame stof hetzelfde, maar ik begrijp dat uw arts de maandelijke in plaats van de drie-maandelijkse injecte wil proberen. Ik verwacht eigenlijk dat dit geen verschil gaat uitmaken, want het verschil zit hem of in de niet-werkzame delen van de injectie, of in de toedieningsintervallen. Ik heb geen ervaring van patienten gehoord die een verschil aangeven. Maar wellicht interpreteer ik uw vraag verkeerd, en dan hoor ik dat graag.

Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dank voor uw reactie. We willen inderdaad proberen of deze maandelijkse spuit minder bijwerkingen("duizeligheid",slecht zien e.d) heeft dan de 6 maandelijkse. Maar op grond van de bijsluiters zou je dat niet denken.Integendeel. Hoe kan het dat hetzelfde middel (dezelfde stof)veel sterkere bijwerkingen heeft?  Bij Eligard worden nauwelijks hartproblemen en longziektes gemeld, terwijl de bijsluiter van Lucrin deze als vaak voorkomend vermeldt: bronchitis, hartfalen, hartinfarct, aritmieën, angina pectoris, longproblemen, bronchits, duizeligheid. Bovendien is de wijze van bereiding heel anders en hoeft het preparaat niet in de koelkast bewaard te worden, i.t.t. Eligard. Is het dan vreemd dat ik wantrouwend ben naar het nemen van Lucrin?

M.vr.gr.

Jojan

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Jojan, het is altijd goed kritisch te zijn over informatie, en meer te weten over de bron daarvan. De stoffen die in een medicament zitten kunnen ondanks dezlefde stofnaam wel degelijk van elkaar verschillen in opbouw. Daardoor kunnen er verschillen ontstaan in hoe een stof zich hecht aan een cel, hoe deze beinnendringt, hoe deze vervoert wordt in het bloed , etc. In de bijsluiters staan ook niet altijd alle gegevens van bijwerkingen, namelijk hoe vaak deze voorkomen, in welke omstandigheden, bij welke groep van mensen deze ervaren zijn , etc. De niet-werkzame onderdelen van een medicament, bijvoorbeeld het oplosmiddel, het bindmiddel, kan ook invloed hebben op de bijwerkingen. Zo zie je  dat er veel verschillen kunnen zijn, nog afgezien van wat ze bij iemand individueel doen. Wat Lucrin voor jou doet kan net iets anders uitvallen bij een ander, omdat ook de niet-werkzame stoffen anders zijn samengesteld.

Daarom worden deze medicijnen uitvoerig bekeken op veiligheid en toelaatbare bijwerkingen door een onafhankelijk overheidsorgaan (EMA) met allerlei apothekers en medische experts voordat ze op de markt mogen komen.

Ik hoop dat je samen met je behandelaar het best werkende medicijn voor jou vindt. Vriendelijke groeten, Chris bangma 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dank u. Toch maar begonnen met Lucrin, op hoop van zegen.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46