Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Dissectie lymfeklieren tijdens RARP - risico

10 december 2024 om 22.15
72 x gelezen

Achtergrond:
Recent is na MRI scan en biopsie gebleken dat reeds aanwezige prostaatkanker is verergerd. T2c, Gleason 8. Over enige weken is/wordt een RARP gepland bij het Anser netwerk/Maasstad. Nog openstaande vraag is het al dan niet verwijderen van lymfenodes. PETCT/PSMA scan november gaf geen avide lymfeklieren aan, maar MKCC nomogram geeft voor mij ca 15% kans op uitzaaiingen. Advies is verwijderen (boven de norm van 5%).

Vraagstelling.
Ik zou lymfeklierdissectie graag vermijden ter voorkoming van bijwerkingen. Uit antwoorden van U aan andere patienten maak ik op dat dit mogelijk zou zijn zonder veel risico:
QUOTE De waarde van de lymfeklierdissectie ligt met name in het feit dat daardoor informatie over de echte status van de tumoruitbreiding in de klieren gegeven wordt. PSMA-scans onderschatten namelijk dat risico. Voor zover bekend is de waarde van de dissectie voor het beloop van de ziekte gering of afwezig UNQUOTE (hopelijk heb ik deze tekst niet uit zijn verband gehaald)
Hierover heb ik enige vragen. Gesteld dat ik bij de 15% behoor, en er inderdaad uitzaaiingen zijn in de lymfenodes:

  - hoe kan een dissectie dan weinig of geen effect hebben op het ziekteverloop? Kunnen kankercellen in de LN geen kwaad?
  - Levert het niet verwijderen van aangetaste LN risico op voor verdere uitzaaiingen?
  - Of is er risico dat het resultaat van een latere PSA meting niet meer te interpreteren is omdat andere uitzaaiingen door de uitzaaiingen in de LN worden gemaskeerd?

Bij voorbaat mijn dank voor uw antwoord! 

Antwoord

Beste mijnheer, over de indicatie om klieren weg te halen als er een verhoogde kans is dat zij microscopische uitzaaiing bevatten, is veel discussie. Het ene kamp zegt dat door de resectie de sterfte door prostaatkanker uiteindelijk kan verminderen (maar weinig), het andere kamp zegt dat het zinloos is omdat indien er microscopische uitzaaiingen zijn deze niet alleen in de verwijderde lymfeklieren zullen zitten. Zoals vaak het geval is kunnen beide kampen gelijk hebben, en is het moeilijk om een uitgebreide studie daarnaar te doen over het verschil tussen wel of niet verwijderen. Het gaat immers om de grootte van het effect, en de termijn waarop dit optreedt. Natuurlijk kunnen kankercellen in lymfeklieren aanleiding gaan geven tot verder uitzaaiingen, maar als dit beperkt is zonder symptomen, of je leeft te kort om dit mee te maken, dan zal het verwijderen geen grote impact hebben. Tenzij er daarbij neveneffecten als lymfeoedeem en cele-vorming optreden. En wellicht is er door het verwijderen minder snel aanleiding om aan een hormoontherapie te beginnen.  Als de uitzaaiingen groot genoeg zijn, dan zal dit ook merkbaar zijn in het PSA.

Met deze uitleg geef ik u geen richting om een besluit te kunnen nemen. Momenteel is nog standaard de klieren te verwijderen, maar er lopen enkele studies in het buitenland waarbij geen verwijdering meer wordt gedaan. 

Vriendelijke groeten, Chris bangma

Laatst bewerkt: 12/12/2024 - 17:14