Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Advies wat te doen als actief surveillance eindig is?

Beste Professional,

Ik ben 63 en prostaatkanker patiënt Gleason 3+3 sinds 2016 met oplopende psa van 4,2 naar 17(juni 2024). Nu sinds oktober 2024 en februari 2025 weer psa 12,5.

In augustus 2024 advies gekregen om na te denken over prostaatverwijdering en doorverwijzing naar AVL. AVL heeft mijn gegevens bestudeerd en adviseert AC door te zetten en voorlopig niet te opereren. Reden hiervoor is dat gegevens dat toestaan en mijn plasbuis (15mm) aan de korte kant is, waardoor kans op incontinentie hoog is(45%) en kwaliteit van leven afneemt.  Gesprek met radioloog van AVL gaf aan dat bestralen ook kan.

Bij terugkomst in eigen kliniek is men het niet volledig eens met conclusies AVL en blijft advies toch om op termijn in te grijpen. Radiotherapie heeft niet de voorkeur van de Uroloog.

Ikzelf heb ondertussen een voorkeur voor Brachy therapie met jodiumzaadjes, echter AVL, UMC en Erasmus doe dat niet meer en gaan dikwijls voor MR-Linac ofwel HDR Brachy. Omdat MR-linac nog geen 10 jaars resultaten heeft, heeft dat voor mij niet de voorkeur. 

Informatie vanuit kanker.nl blijkt dat Verbeeten kliniek dat wel kan. Dus graag advies wat te doen en waar kan ik het beste terecht.

2e vraag: Hoe kijkt u aan tegen het aspect korte plasbuis, lijkt per behandelcentra sterk te verschillen.

3e vraag: Ook de Martini kliniek te Hamburg staat zeer goed aangeschreven en doen meerdere technieken, waaronder ook de Brachy-therapie. 

Wat is u ervaring met buitenlandse klinieken en in het bijzonder de Martini-kliniek?

Hopelijk kunt mij onafhankelijk adviseren wat te doen

gr

ko 

Antwoord

Beste Ko,

U heeft zelf al de nodige informatie gelezen en ook het advies van meerdere professionals ingewonnen. Het is inderdaad niet altijd een gemakkelijke keuze en uiteraard is uw gevoel ook een belangrijke doorslaggevende factor.

  1. Alle behandelingen die u noemt geven een vergelijkbare kans op het wegblijven van de kanker en het uiteindelijk overleven van de kanker. U zou via uw eigen uroloog of via uw huisarts een verwijzing naar het Verbeeten Instituut kunnen vragen om bestraling / brachytherapie aldaar te bespreken.
  2. Hoe langer de plasbuis ter plaatse van de sluitspier is, hoe groter de kans op herstel van continentie na een operatie. Bij een grotere lengte is er uiteraard geen garantie op volledig herstel van incontinentie en ook bij een korte lengte kunnen patienten een tijdje na een operatie toch goed hun plas op kunnen houden. Bij een korterer lengte moet u zelf afwegen of het risico op meer incontinentie in het eerste jaar na een operatie en mogelijk langdurige incontinentie opweegt tegen de behandeling van de kanker
  3. Ik heb zelf geen ervaring met de Martini kliniek, maar weet dat ze er inderdaad veel prostaatbehandelingen uitvoeren en er dus ook veel ervaring mee hebben. Hier speelt ook uw gevoel in mee, als u voor deze ervaring liever naar Duitsland gaat kunt u contact met hen opnemen en een verwijzing vanuit Nederland organiseren. 

Succes met uw beslissing,

Anton Kalsbeek, uroloog

Laatst bewerkt: 29/03/2025 - 12:01

Beste Anton Kalsbeek,

Bedankt voor u  heldere reactie, toch nog een klein vraagje.

Ik heb het e.e.a. besproken met mijn uroloog.

Hij is zo wie zo geen voorstander van bestralen 

  • MR-Linac geeft hij van aan, dat dit nog niet bewezen is over bijvoorbeeld  10 jaar
  • Brachy gevaarlijk wanneer radioactieve zaadjes in de blaas terecht komen.
  • En bij verwijdering van de Prostaat ben je van de Kanker af, dus meer genezend is zijn advies.

Mijn voorkeur voor brachy is vanwege bestralen van gehele prostaat(denk ik). Aangezien op meerdere plaatsen van gleason 3+3 in de prostaat aanwezig is. 1 duidelijke tumor 3+3 afmeting 25x16x14mm(mid-basis, PZ, 10-1 uur). 2e plaats klein plekje uit biopten (2024) in perifere zone rechts, 7-8 uur, tumor lengte 2 mm (bij laatste MRI niet te constateren).  Ik ben bezorgd dat precisie bestraling van MR-linac mogelijk kleine beginnende kanker mist, zodat gemiste cellen nog kunnen doorgroeien.  Of heb ik het verkeerd?

gr

ko

 

 

Laatst bewerkt: 30/03/2025 - 20:15

Beste mijnheer, indien de bestraling aangewend wordt op alleen de zichtbare afwijking in de prostaat, dan is de kans aanwezig dat een niet-zichtbare haard onvoldoende of niet bestraald wordt. De strategie van bestraling is echter prima met uw radiotherapeut te bespreken. 

Zijn hiermee uw vragen beantwoord? Ik hoop dat u met een radiotherapeut in contact staat. Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 08/04/2025 - 13:11