Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Verband hpv CIN3 baarmoeder en oogklachten, mogelijk ook hpv gerelateerd?
Dag,
Ik heb last van branderig gevoel bij linkeroog, vooral bij dichtknijpen oog, lijkt in de buurt v traanbuisje een bultje te zitten (slijmvliesgedeelte). Dit had ik begin 2024, toen ik ook vaginale klachten had en hpv bleek te hebben. Nu weer in 2025 oogklachten teruggekomen, tegelijk met vervolgonderzoek gynaecologie, biopten baarmoederhals blijkt nu CINIII.
Ik weet dat het heel zeldzaam is maar kan mijn oog ook besmet zijn met hpv en mogelijk ook beginnende tumor/CIN III zitten?
Kan ik dat beste bij gynaecoloog aankaarten of via mijn huisarts naar oogarts laten verwijzen?
Antwoord
Dit antwoord is geplaatst iov Het Oogteam
Beste Kitesurf63,
Het is niet onmogelijk om ook een oculaire CIN te hebben o.b.v. HPV. Van de OSSN (verzamelnaam van de conjunctivale intraepitheliale neoplasieen) in dit deel van de wereld is het waarschijnlijker dat het een UV gerelateerde aandoening betreft. Een Duitse studie die hiernaar keek in 2009 liet 68% UV gerelateerd zien, en 19% waarbij HPV een rol zou kunnen spelen, maar waarbij dit bij 0% is aangetoond.
Het na laten kijken van een bultje is wel zinnig, maar statistisch gezien is het veel waarschijnlijker dat een bultje bij het ooglid, ook aan de binnenzijde, komt van een verstopte talgklier van Meibom.
Verder komen droge ogen (vermoeide) ogen ook voor bij slechter werkende talgklieren in de oogleden. Je geeft aan dat het bultje is weggaan, wat bij OSSN/ CIN eigenlijk niet gebeurt, maar wel dus bij de verstopte klieren van Meibom. Dit is dan in het kader van een blefaritis (ontstoken ooglid-randen) waarover veel informatie online beschikbaar is (via oogziekenhuis.nl, thuisarts.nl of oogartsen.nl).
Advies is om met je huisarts te bespreken wat je nu het beste kunt doen, je kunt het antwoord van het oogteam hierin meenemen.
Hopelijk helpt dit jou op weg sterkte,
Met vriendelijke groet Voorlichters infolijn
Dank voor het uitgebreide antwoord, helder!