Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Kan 'radium-223 en jodium-131', en/of 'Lutetium-PSMA' worden overwogen na eerder bestraling
Geachte heer Lavalaye,
Ik ben in 2015 geholpen tegen prostaatkanker (alleen prostatectomie), in januari 2020 werden er uitzaaiingen ontdekt na een verhoogde PSA en PSMA PET Scan. Het resultaat van het multidisciplinaire team was om Zoladex en ook een bestralingskuur te starten. Toen ik echter de radioloog ontmoette en hem vertelde dat dit niet nieuw voor me was in verband met een bestralingskuur jaren geleden tegen Hodgkin-kanker, was hij erg verbaasd (informatie was niet met hem besproken). De proef werd meteen in de wacht gezet omdat hij op dat moment met de afdeling urologie wilde praten (hij wilde ook met de radioloog van toen de dosis en de locatie van de bestraling weten). Een paar dagen later bezocht ik hem opnieuw en toen was het resultaat: geen bestraling meer mogelijk vanwege ernstige complicaties. Nu is mijn vraag: kan een toekomstige behandeling met 'radium-223 en jodium-131', en/of 'Lutetium-PSMA' worden overwogen (de PSA-waarde neemt sinds 1,5 jaar weer langzaam toe, na het stoppen met Zoladex vanwege ernstige complicaties)?
Antwoord
Beste, radium 223 kan worden ingezet bij meerdere botmetastasen. Dat wordt geadviseerd als er geen andere therapieën mogelijk zijn, dus patiënten na chemotherapie, hormoon en evt radiotherapie. Datzelfde geldt voor Lu177-PSMA therapie. Ik denk dat het goed is dat u dit met uw behandelend arts bespreekt. Beide middelen geven vaak verbetering van klachten, waarbij Lutetium PSMA ook werkt op metastasen buiten het skelet zoals lymfklieren. Beide therapieën worden in meerdere sessies gegeven en veroorzaken over het algemeen weinig bijwerkingen. Radium wordt in alle grote ziekenhuizen in Nederland gebruikt, voor Lutetium PSMA moet u even kijken waar u terecht kunt.
groeten Jules Lavalaye
Beste Mr Lavalaye, hartelijk dank voor uw antwoord en uw advies. Echt duidelijk en bemoedigend. Voorlopig nog niet nodig, maar ik wilde het weten gezien mijn originele vraag. Al bijna drie jaar zijn we gestopt met de Zoladex therapie (door ernstige, hartproblemen) en zoals verwacht gaat, na een stille periode, de PSA continue omhoog (wordt drie keer per jaar gemeten).