Radioactieve radium voor patient met hart-en nierfalen

18 januari 2023 om 18.12
107 x gelezen

Afgelopen zomer ben ik vanwege een hydronefrose van beide nieren driemaal opgenomen geweest in hetziekenhuis, totaal 7 weken.

Over de oorzaak bestond van meet af aan overeenstemming bij alle betrokken onderzoekers en doktoren: vergrote prostaat die de afvloed van de urine belemmerde. Vanwege de snel oplopende psa-waarden verdacht men de prostaat van een ontsteking. 

Ik was in Italië, waar ik een huis heb, toen de huisarts in NL mij op 18 juni 2022 belde over een bloedonderzoek van 6 juni. Hij raadde mij aan opnieuw een algemeen bloedbeeld te laten maken en een cardioloog te bezoeken om hartproblemen uit te sluiten.**Ook raadde hij mij aan binnen een maand of twee een uroloog te bezoeken, omdat de Psa wat hoog was.

Binnen die twee maanden belandde ik al voor de eerste keer in het ziekenhuis. Aanvankelijk was ik simpelweg te ziek om nog naar NL te kunnen gaan voor verdere diagnostiek en behandeling. Nu ik eenmaal onde rbehandeling ben in het ziekehuis van Perugia, heeft de huisarts mij - in samenspraak met een uroloog uit het ziekenhuis Rijnstaate- aangeraden de behandeling daar voort te zetten.

Tijdens de opnames ging aandacht uit naar de nieren. De diagnoses: 27 juli bilaterale hydronefrose, 20 augustus idem plus acute nierinsufficientie op basis van chronische nierinsufficientie, 20 september idem. Tijdens de derde opname is op 19/10 aan beide nieren een nefrostoma aangelegd.

Was de PSA eind 2017 nog 1,2*, in november 2021 was hij opgelopen tot 3*. Op 6 juni 1922 was de psa 4,79*, aanleiding voor mijn huisarts in NL om mij naar een uroloog te verwijzen. Het had geen haast, bunnen 2 maanden. Het herhaalde algemeen bloedbeeld gaf aanleiding tot verder onderzoek. De echo van de onderbuik gaf het vermoeden, dat er iets met de nieren niet in orde was. Al gauw kwam de prostaat in beeld als grote boosdoener.

De psa-waarden liepen op: 13 juli 8,46, eind juli 10,28, in de loop van augustus 12, 7 oktober 15,072. Na de start met hormoontherapie op 17 oktober was hij op 8 november 12,196, 7 december 4,48*, 20 december 16,15. Omdat de oncoloog teleurgesteld was over het laatste cijfer is op 22 december opnieuw gemeten in het laboratorium van het ziekenhuis: 13,81.

Op 14-09-2022 zijn 12 biopten genomen: op alle plaatsen van de bioptafname acinair adenocarcinoom in de prostaat, Gleasonscore 9 (4+5), 4 (80%+5 (20%), WHO-score5, talloze perineurale invasiehaardjes.

14-10-2022 mri zonder contrastvloeistof: prostaat drukt tegen de blaasbodem zonder significante endoluminale uitsteeksels, kleine nodulaire formaties met adenomateuze kenmerken in het centrale deel van beide klierkwabben. Perifere deel van de klier is extreem inhomogeen, vooral in de posterieure sectoren. Beide klierkwabbem bijna volledig aangetast, significant in het middelste en apicale derde kliergedeelte, vanwaar het zich uitstrekt tot aan de klierbasis, vooral in de linker postero-laterale zijde. Positiviteit van het morfologisch onderzoek en diffusieonderzoek komt overeen met een score van PI-RADS 4. Enkele kleine focale laesies in de skeletstructuren van het bekken, waarvan 2 in het linker iliacale bot op dezelfde hoogte en één in de rechter ischiale tak. Andere kleine focale laesies in de bovenrand van het rechter bekkenbeen, in de heupkom aan dezelfde kant en in de proximale metafyse van het linker dijbeen. Alle laesies variëren van enkele millimeters tot ca. 10 mm, kenmerken die passen bij een secundaire aard (PI-RADS 5).

De Pet/CT scan van 9 november 2022 liet de metastasen meer gedetailleerd zien: ze zijn verspreid over de hele wervelkolom, de hoogste in een nekwervel. Er waren er ook wat in het bekken en linkerdijbeen.

Gezien de toestand van de nieren behoort chemotherapie (nog?) niet tot de mogelijkheden. Er wordt volstaan met hormonale therapie: 30 dagen biculatamide 50 mg per dag. Vervolgens vanaf dag 15 leuproreline 7,5 mg, één injectie elke 28 dagen.

Bij de controle van 22 december 2022 rees de verdenking dat de hormonale therapie niet aanslaat. Zo dat het geval zou zijn, zou behandeling met radio actieve radium dan een reëele mogelijkheid zijn?

Dank voor uw antwoord, Salvia

** sinds bij mij in september 2018 een vijftal bypasses zijn aangelegd ben ik ook nig hartpatiënt met hartfalen. Mijn geboortedatum is 26-11-1944.

*de metingen met de asterix zijn in NL uitgevoerd. Alle andere in Italië, niet steeds in hetzelfde laboratorium.

Antwoord

Beste Salvia,  het is moeilijk om in individuele gevallen een beoordeling te geven zonder volledige gegevens, maar als ik dit zo lees zou radium inderdaad heel goed een optie kunnen zijn om de bot metastasen te onderdrukken. dat zou ik zeker bespreken met uw behandelend arts. In principe wordt eerst chemotherapie gegeven en dan radium, maar als chemo niet mogelijk is kan radium ook direct.

veel succes. 

Laatst bewerkt: 20/01/2023 - 16:11