Kan PET-CT scan onderzoek het verschil aangeven tussen tumoractiviteit en bacteriële ontstekingen?

Geachte dokter Lavalaye,

Mijn vraag aan u, als medisch nucleair deskundige, is:
Kan een PET-CT scan met labelling van radioactieve isotopen met suikermoleculen  differentiëren tussen "tumoractiviteiten"  en "bacteriële ontstekingen"?
Wat zijn eventueel de verschillen?
Bestaan er onderzoeken, die het verschil eventueel wel kunnen maken, zoals met tumor markers?

Met zeer veel belangstelling zie ik uw reactie tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Frank 

Antwoord

Beste Frank, FDG PET is inderdaad een scan met een soort radioactief suiker -glucose- dat bindt aan actieve processen in het lichaam. Tumoren gebruiken veel energie om te groeien, en de meeste tumoren nemen dan ook veel FDG op, en zijn daarmee zichtbaar op de FDG PET scan.  Infecties en ontstekingen zijn veel minder actief, en daarmee meestal goed van tumoren te onderscheiden. Er is zeker overlap, en daarom wordt bij de PET altijd een CT scan gemaakt, en worden klinische gegevens en voorgeschiedenis gebruikt om tot een conclusie te komen. Daarin wordt als het goed is ook de mate van waarschijnlijkheid aangegeven dat dit tumor of infectie betreft. Een scan geeft nooit 100% zekerheid maar kan meestal een betrouwbare richting aangeven.

Voor sommige tumoren, zoals bijvoorbeeld prostaatkanker, zijn specifieke PET tumormarkers beschikbaar. PSMA bindt specifiek aan prostaatkanker cellen en daarmee kun je mogelijke uitzaaiingen in het lichaam in beeld brengen. Met dezelfde tumormarker, gebonden aan een andere radioactieve stof kun je zelfs gerichte radionuclide therapie geven. 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46