Is het verstandig om vóór PER psma scan weer te beginnen met bicalutamide?

25 februari 2022 om 10.32
54 x gelezen

Goede morgen,
In 2019 kreeg ik diagnose: prostaatkanker met bot metastase (1 op een wervel), Gleason 4+4=8: psa 19,1. Begonnen met radiotherapie op primaire tumor (20 x) en op uitzaaiing (2x stereotactisch) en tegelijk 150 mg / dag bicalutamide. Dit heb ik 18 maanden gebruikt en psa was toen 0,05. Gestopt met Bica in februari 2021 en psa liep op, eind nov. 2021: 1,32. Begin dec. weer PET psma scan gedaan waar geen waarneembare uitzaaiingen of activiteit was te zien. Inmiddels is psa gestegen naar 3,46 (febr 2022) en er is weer een PET psma scan gepland voor eind maart. Uroloog is bang dat er sprake is van meerdere kleine uitzaaiingen die in december (nog) niet zichtbaar waren.
Mijn vraag: gelet op de snelle stijging van psa en de tijd voor dat een volgende scan plaats kan vinden, is het verstandig om weer met bicalutamide te beginnen of heeft dat invloed op de beeldvorming van de scan?
Bij voorbaat dank voor uw reactie,
Simms
 

Antwoord

beste Simms, 

sorry voor de late reactie. Van bicalutamide is bekend dat het  invloed kan hebben op de psma pet scan. Omdat dat effect klein is wordt er in de praktijk vaak geen rekening mee gehouden. Er wordt vooral gekeken wordt of u deze therapie nodig heeft.  Als mogelijk zou ik dit middel tot aan de scan liever niet gebruiken, maar dat moet u zeker met uw behandelend arts overleggen. 

groeten dr. J. Lavalaye

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46