Prostaat en PSA

Beste professor Jelle,

Ik heb naar het radio programma op NPO1 geluisterd op zaterdagmorgen 26 november.

Dit ging over bevolkingsondezoek  naar prostaatkanker, en over het bepalen van de PSA waarde.

Nu even over mijn situatie, mijn PSA waarde is 13, hoog dus . Naar aanleiding hiervan is door de uroloog een punctie gedaan, naar U mening niet effectief omdat dit blind schieten is, Zo als U het vergelijkt met Willem Tell. Op de punctie was niets te vinden. Na enige tijd plaste ik bloed, dit is wel weer overgegaan maar af en toe komt dit terug. Naar aanleiding hiervan is een blaasonderzoek gedaan, ook niets gevonden.

Uiteindelijk was de oorzaak een vergrote prostaat. Maar hier wordt niets over vernoemd in het interview, althans niet veel aandacht aan besteed. Als er een bevolkingsonderzoek zou komen zal dit ook wel vaker voorkomen en voor niets een onderzoek worden gedaan. En wel veel gedoe met zich meebrengt en onzekerheid. Dat zou ik even willen toevoegen.

En wat is nu verstandig bij een vergrote prostaat en de hoge PSA waarde misschien geen maat is voor prostaatkanker. En kan dit overgaan in prostaatkanker en de PSA waarde geen indicatie is. Nu moet ik elk jaar bloed laten prikken om de PSA waarde te bepalen. Maar heeft dit nog nut ?

Bedankt alvast voor U antwoordt.

Antwoord

Geachte heer,

Als de PSA verhoogd is, zoals bij u, kan dat komen door een vergrote prostaat, een lichte ontsteking of een kanker. Met MRI zie je goed, door welke van die drie dit komt. Daarom is een MRI geïndiceerd, zelfs als de PSA 13 is. Bij een sterke vergroting of een ontsteking hoef je niet te prikken.

Juist door in een bevolkingsonderzoek MRI te gebruiken krijg je hierover snel zekerheid. 

Hartelijke groet,

Prof Jelle Barentsz

Laatst bewerkt: 27/11/2022 - 19:21