Discrepantie MRI uitslag en Pathologisch rapport Prostaatbiopsie

Geachte Prof. Barentsz,

Recentelijk is bij mij na verhoogde PSA waarde (8.4) een mp-MRI scan genomen. De uitslag was oa dat in de Transitiezone verdachte plekken waren gezien met T2: 4; DWI: 4 PIRADS:4. In andere gebieden waren de scores PIRADS 1 en 2. Een maand erna ben ik een behandeling voor prostaatbiopsie door de huid ondergaan bij CWZ in Nijmegen. Er zijn 19 puncties geweest: 7 in de PIRADS 4 TZ en 12 in een aantal andere gebieden van PZ en daar omheen. Pathologisch rapport geeft aan: Prostaatbiopten (basis links, midprostaat
links, apex links, basis rechts, midprostaat rechts, apex rechts,
PI-RADS 4 transitiezone, beiderzijds): geen (pre-)maligniteit. In apex links en midprostaat rechts een chronisch actieve ontsteking.

In de PIRADS4 zone zijn er geen bijzondere opmerkingen in het rapport terwijl in andere zones ontsteking zijn gevonden. Ik begreep van de uroloog dat de MRI score van PIRADS4 vanwege de chronische ontstekingen zijn. Maar de biopten geven ontsteking in hele andere gebieden aan.

Mijn vragen zijn: 1. Wat is een mogelijke verklaring dat de MRI een ander gebied als verdacht aangeeft dan waar de ontsteking is volgens de biopten? 2. Zegt dit verschil iets over de betrouwbaarhied van MRI diagnose vs. de resultaten van de biopsie? 3. Kan mp-MRI geen onderscheid maken tussen carcinoom en prostatitis? 4.Hoe kan een pathologisch onderzoek uitmaken of een ontsteking chronisch is?

 

Met zeer vriendelijke groet,

John Andrew

 

Antwoord

Geachte heer Andrew,

Dank u voor uw vraag. Ik kan begrijpen, dat u zich afvraagt, wat er aan de hand is.

Allereerst, PI-RADS 4 wil zeggen: "aanzienlijke kans op significante prostaatkanker". (Chronische) ontsteking ziet er anders uit op de MRI dan significnate kanker. Meestal levert chronische ontsteking een PI-RADS 2 diagnose op (dat betekent: "kleine kans op significante kanker"). Vooral in de transitiezone ziet een chronische ontsteking er bijna nooit uit als een PI-RADS 4.

 

Bij iedere discrepantie tussen de MRI en de pathologie-uitslag vraag ik me drie dingen af:

1. Is de MRI van goede kwaliteit?

2. Is de beoordeling adequaat?

3. Is er op de juiste plaats geprikt?

4. Is er goedaardig weefsel dat er "afwijkend" op de MRI uitziet? 

In uw geval kunnen we punt 3 uitsluiten, omdat er veel weefselprikken genomen zijn uit het verdachte gebied.  Ook punt 4 is minder waarschijnlijk, want er wordt "normaal prostaatweefsel" gevonden in het PI-RADS 4 gebied.

Dus ligt het waarschijnlijk aan punt 1 (matige beeldkwaliteit) en/of punt 2 (niet adequate beoordeling). Vooral voor de transitiezone is de beeldkwaliteit belangrijk: de beelden moeten scherp zijn om het weefsel op de mpMRI goed te kunnen beoordelen. Ook is in de transitiezone het onderscheid tussen een kwaadaadige "nodule" en een goedaardige nodule moeilijk te maken. Dit vereist veel ervaring en scherpe beelden. 

 

Uw vragen zijn hiermee deels te beantwoorden:

1. Wat is een mogelijke verklaring dat de MRI een ander gebied als verdacht aangeeft dan waar de ontsteking is volgens de biopten? De mogelijke verklaringen zijn: matige beeldkwaliteit (punt 1) en/of een niet adequate beoordeling (punt 2). Om hier wat over te kunnen zeggen, zou ik uw MRI moeten herbeoordelen.

2. Zegt dit verschil iets over de betrouwbaarhied van MRI diagnose vs. de resultaten van de biopsie? Nee, over het algemeen komen (met een goede mpMRI) de diagnoste van de pathologie en van de mpMRI goed overeen.

3. Kan mp-MRI geen onderscheid maken tussen carcinoom en prostatitis? Nee, met mpMRI kan men juist wel een goed onderscheid maken tussen een significante kanker en ontsteking. 

4.Hoe kan een pathologisch onderzoek uitmaken of een ontsteking chronisch is? Ik ben radioloog, dus hoe de patholoog dat ziet, weet ik niet. Wel weet ik dat pathologen deze uitspraak vaak doen (en dit blijkbaar goed kunnen). In feite maakt het voor u niet zoveel uit. Het enige dat van belang is, dat een (chronische) ontsteking (naast goedaardige prostaatverghroting) de meestvoorkomende oorzaken zijn van PSA verhoging, en dus waarschijnlijk ook voor die van u. 

Hartelijke groet,

Jelle Barentsz,

Prostaat Radioloog

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Geachte Prof. Barentsz,

Zeer veel dank voor dit duidelijke antwoord. Ik vind uw antwoord van uitstekende kwaliteit. De MRI beelden waren in Eindhoven Catharina Ziekenhuis gemaakt; vervolgens heb ik de MRI-TRUS fusie biopten transpeineaal in Nijmegen gehad omdat deze methode niet in Eindhoven werd geboden. Ik vind uw analyse zeer scherp.

Deze vragen hielden mij al enkele dagen bezig waarop ik geen antwoord kon vinden en nu zijn ze naar mijn mening adequaat beantwoord. Ik kan me nu gaan concentreren op verlichting van prostatitis-klachten en genezing van de biopsiewonden.

Met vriendelijke groet,

John Andrew

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Geachte heer Andrew,

Fijn dat ik u heb kunnen helopen. 

Om de eventuele openstaande vragen ten aanzien van kwaliteit van de beelden en beoordeling te kunnen beantwoorden, ben altijd bereid uw beelden te reviseren. Hiervoor kunt u per e-mail contact opnemen (jelle.barentsz@radboudumc.nl).  

Hartelijke groet,

Jelle Barentsz.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46