huidkanker

7 februari 2024 om 20.55
133 x gelezen

Hallo,

Ik ben 2 x geopereerd aan extra mammaire Paget onder mijn oksel. De tumor was kwaadaardig. Ik heb veel pijn aan de wond. Het is een grote jaap geworden. Bij de eerste keer was het niet weg. Bij de 2e keer wel. Hoe groot is de kans dat het terugkomt? De dermatoloog  zei tegen mij dat de pijn nog wel maanden kan aanhouden, omdat ze veel weg hebben moeten halen. Is dat zo? Hoeveel maanden duurt het ongeveer?

 

Groetjes,

Yvonne 

Antwoord

Beste Yvonne,

Extramammaire ziekte van Paget is een zeldzame vorm van huidkanker. Hoe groot de kans is op terugkeer van de ziekte is afhankelijk van de uitgebreidheid én of er sprake is van zogenaamde invasieve groei. Dat wil zeggen dat de tumor dieper dan de oppervlakkige huid groeit. Het is niet goed mogelijk om hier cijfers aan te koppelen.

De pijn is echt afhankelijk van de behandeling en het litteken, wij adviseren om dit met je behandelaar te bespreken.

Met vriendelijke groet,

Marlies Wakkee en Rick Waalboer-Spuij, dermatologen Erasmus MC Kanker Instituut

Laatst bewerkt: 08/02/2024 - 08:07

Er was geen invasieve groei. Hij is wel uitgebreid. Vandaar dat ik 2 x geopereerd moest worden. 

Groetjes,

 

Yvonne Mank

Laatst bewerkt: 08/02/2024 - 14:01

Dus  mijn vraag is of het dan terug kan keren. Het zat dus in veel cellen. Ze hebben ook veel weg moeten halen. 

Laatst bewerkt: 08/02/2024 - 14:02

Bovendien was het wel diep. Ik heb nog geen antwoord gekregen. Ze hebben gezegd tegen mij dat het een voorbode is van borstkanker is. Als het terugkomt, dan wordt het borstkanker. Mijn vraag is ook of dat zo is.

 

Laatst bewerkt: 08/02/2024 - 19:33

Beste Yvonne, 

Deze vragen zijn zo specifiek voor je situatie dat ik je wil adviseren dit met je behandelaars te bespreken. 

Vriendelijke groet

Laatst bewerkt: 09/02/2024 - 08:16

Ze weet niet waar de pijn vandaan komt. Mijn wond ziet er goed uit. ze zegt dat pleisters niet goed zijn. ik kan niet zonder. Is dit waar? wat moet ik anders doen om bovenkleding te kunnen dragen. Ik verdraag dit maar een paar uur. de wond steekt, branderig en zeurderig. Nu weet ik nog niets. ook qua maanden niet. ik heb ook fibromyalgie. Kan het bijvoorbeeld 6 maanden duren?

Laatst bewerkt: 28/02/2024 - 20:58

Beste Manki,

Wat vervelend voor je dat je pijn blijft houden en je weinig op je huid verdraagt. Jouw arts raad pleisters af. Deze kunnen ook voor irritatie zorgen. Misschien helpt het om een zacht hemdje te dragen. Hoelang je pijnklachten kunnen aanhouden weten we niet en ook de professional heeft aangegeven je vragen niet te kunnen beantwoorden. We raden je aan om nogmaals je vragen en klachten m.b.t pijn met je behandelend arts te bespreken. 

Sterkte,

Vriendelijke groet,  Voorlichters Infolijn

Laatst bewerkt: 29/02/2024 - 15:58