nierbekkenkanker

Moeder 25 jaar geleden overleden aan nierbekkenkanker. Nu zus, zelfde leeftijd als moeder toen, nierbekkenkanker. Heeft het voor broers en zussen zin om onderzoek te laten doen naar mogelijke erfelijkheid? En wat wordt er dan onderzocht?

 

Antwoord

Beste emmeke57,

Bedankt voor je vraag.

Er bestaat een erfelijke aanleg waarbij iemand een licht verhoogde kans op nierbekkenkanker heeft. Dit is het Lynch syndroom: https://erfelijkheid.nl/ziektes/lynch-syndroom. Dit syndroom geeft een grotere kans op een aantal andere soorten kanker, voornamelijk darm en baarmoederkanker.

Is er bij je moeder en/of je zus ooit erfelijkheidsonderzoek gedaan voor de nierbekkenkanker? De kans om zo’n foutje te ontdekken is het grootst bij iemand die de kanker zelf heeft (gehad). In jullie geval dus je zus. Dit onderzoek wordt gedaan door een klinisch geneticus. Hij/zij zal in het DNA op zoek gaan naar een foutje dat de nierbekkenkanker kan verklaren.

De oncoloog van je zus kan haar verwijzen naar een klinisch geneticus. Hij/zij kan ook eerst contact opnemen met een klinisch genetisch centrum om te overleggen of een verwijzing zinvol is. www.vkgn.org/voorlichting/poliklinieken-klinische-genetica/

Soms is het ook nog mogelijk om dit onderzoek te doen als iemand al is overleden. Er kan namelijk in het ziekenhuis misschien nog weefsel opgeslagen liggen waar onderzoek op gedaan kan worden. Een klinisch geneticus kan uitzoeken of dit in jullie situatie zo is.

Als er een erfelijk foutje in het DNA gevonden is dat de kanker veroorzaakt heeft, kunnen jullie laten testen of jullie dit foutje ook hebben. Dit wordt ook gedaan door de klinisch geneticus.

Met vriendelijke groet,

Leonie Hendriksen-de Gruiter

Publieksvoorlichter Erfocentrum

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46