Genetisch onderzoek

Laatst is er bij mij een melanoom geconstateerd. Bij navraag blijkt dat er aan een kant van de familie een tante op jonge leeftijd een melanoom heeft gehad en nu ook haar zoon en dochter een melanoom hebben. Zonder onderzoek kun je wel stellen dat het erfelijk is. Een andere tante aan dezelfde kant is in onderzoek voor verdachte plekjes en haar dochter moet ook voor controle.

Ik ben nu aangemeld voor genetisch onderzoek. Wat is de meerwaarde als ik weet als ik het gen heb? Er is nog geen medicijn voor.. Belast ik mijn kinderen juist niet extra emotioneel en voor de toekomst financieel? ( levensverz. e.d.). Ik twijfel erg of ik hier mee moet doorgaan. 

Antwoord

Beste Sky2021,

Je hebt een melanoom en ook in je familie komen vaker melanomen voor. Je hebt een afspraak om DNA-onderzoek te laten doen. Je vraagt wat de meerwaarde is als je weet dat het gen met het foutje hebt. Er is nog geen medicijn voor. Je vraagt je af of je je kinderen juist niet extra emotioneel belast. En, als jij het gen met het foutje hebt,  of zij in de toekomst problemen kunnen krijgen met het afsluiten van een levensverzekering. Je twijfelt of je DNA-onderzoek moet laten doen.

Allereerst; je bepaalt zelf of je DNA-onderzoek wilt laten doen en wanneer. Met de klinisch geneticus kun je de voor- en nadelen bespreken. En je hoeft nog niet te weten of je DNA-onderzoek wilt laten doen als je naar de klinisch geneticus gaat. Je kunt altijd besluiten om niet verder te gaan met het onderzoek.

Weet je om welke verandering in het gen het in je familie gaat?

De meeste mensen met een erfelijke aanleg voor melanoom hebben een afwijking in het CDKN2A gen. Zij hebben een kans van ongeveer 70% tot 80% om in hun leven een melanoom te krijgen. Als iemand met deze erfelijke aanleg voor melanoom, ook zelf een melanoom heeft gehad, is er een kans van ongeveer 25% dat hij of zij een tweede of zelfs een derde melanoom krijgt. Daarnaast kan deze erfelijke aanleg voor melanoom ook alvleesklierkanker veroorzaken en is er meer kans op kanker in hoofd en hals en in de longen.  
Meer informatie:  https://www.vkgn.org/files/8316/Bijlage%20CDKN2A_jun2021.pdf

Mensen met een verandering in het MITF-gen hebben ongeveer 2 tot 5 maal meer kans op melanoom dan de algemene bevolking. En voor zover nu bekend, geen hogere kans op alvleesklierkanker of andere kankers.
Meer informatie: https://www.vkgn.org/files/8149/Bijlage%20MITF_mrt2021.pdf

Maar nog niet alle erfelijke oorzaken van een erfelijke aanleg voor melanoom zijn bekend. Als er geen aanleg wordt gevonden bij erfelijkheidsonderzoek maar toch veel mensen in de familie melanoom hebben (gehad), wordt dat familiaire aanleg voor melanoom genoemd.

Als je weet dat je erfelijke aanleg voor melanoom hebt, zijn er adviezen voor controles. Die adviezen zijn er ook voor familieleden. Je vindt ze in de PDF’s  die ik hier boven al noemde.

Door die controles kunnen problemen op tijd gevonden en behandeld worden. Dan wordt de kans op genezing groter.

Mensen van onder de 18 jaar krijgen alleen DNA-onderzoek als het belangrijk is om op jonge leeftijd al medische controles te doen. Bij erfelijke aanleg voor melanoom is dat vaak zo.
Meer daarover: https://www.erfelijkheid.nl/erfelijk/krijgen-kinderen-een-dna-onderzoek

Bij het afsluiten van een levensverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering mag een verzekeraar niet zomaar alles vragen over erfelijke ziektes, aandoeningen of onderzoeken daarnaar. Tot een bepaald bedrag vraagt de verzekeraar niet naar erfelijke ziektes in de familie. Ook niet naar uitslagen van DNA-onderzoek van jezelf.

Boven een bepaald bedrag mag een verzekeraar wél vragen naar aanleg voor ernstige onbehandelbare erfelijke aandoeningen. Op https://www.erfelijkheid.nl/ziektes-en-dan/verzekeringen-en-erfelijke-z… vind je daarover meer informatie. Je kunt daar ook een informatiebrochure downloaden.

Als iemand behandeld wordt voor kanker, hoeft dat later geen problemen te geven bij het afsluiten van bepaalde verzekeringen.
Er zijn nieuwe regels voor mensen die bewezen 10 jaar geen kanker meer hebben.
En voor mensen die 20 jaar of jonger waren toen ze kanker kregen, geldt een kortere termijn. Op https://www.verzekeraars.nl/verzekerennakanker/home vind je daarover alle informatie.

Geeft dit antwoord op je vraag?

met vriendelijke groet,

Leonie Hendriksen-de Gruiter
Publieksvoorlichter Erfocentrum

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46