Door COVID aangepaste behandelplannen verantwoord? En NL-breed?

Dag, 

ik heb Borstkanker (zie desgewenst verder in bericht toelichting). Ik begrijp nu - na meermaals doorvragen bij de mamaveepleegkundige-  dat behandelplannen ivm covid-19 aangepast worden. Ik lees daar ook berichten over op dit platform. 
Specifiek gaat mijn vraag over hypofractionering 5 fracties ipv de geadviseerde 5x5 bestraling  conform de landelijke richtlijn.  Mijn vragen zijn:

-is dit aangepast radiotherapieplan bij borstbesparende operaties nu het beleid in alle ziekenhuizen? Of zijn er ziekenhuizen die nog wel het advies uit de landelijke richtlijn volgen? Zo ja welke? Bijv AVL?

- hoe is het aanpassen v d behandelplannen nav covid-19  onderbouwd en wie bewaakt de kwaliteit? Specifiek:  Welke wetenschappelijke studies liggen hier aan ten grondslag? En waarom dan nog niet aangepast in de richtlijn (les lees ook nergens dat deze revisie in voorbereiding was) 

- los van minder bestralen begrijp ik dat de aanpassing ook behelst dat slechts een deel v d borst wordt bestraald (richtlijn is volgens mij volledige borst). Ik kreeg bij diagnose meermaals te horen dat ik actief, dicht borstweefsel heb waardoor bv een mri nodig was en afwijkingen moeilijker te zien zijn.. is dan bv ook hypofractionering wel verantwoord/ het beste advies?

- heb je als patiënt een keuze/stem in het behandelplan?

- factor leeftijd. Ik begrijp dat dit ook meespeelt. Bij 50plus vrouwen. Ik ben 51 maar menstrueer tot op heden nog super regelmatig.. is dat dan ook niet een factor dat meegewogen moet worden? 
Alvast  dank voor jullie antwoord! Hieronder nog een persoonlijke toelichting op mijn vraag! 

Mijn achtergrond

ik zit nog redelijk aan het begin van het traject. Heb vorige week een borstbesparende operatie achter de rug. Telefonisch zijn de labuitslagen gedeeld en deze schijnen gunstig te zijn (schone poortwachterklier, hormoongevoelig, geen doorgroei in bloedvaten, stadium 2). Volgende week behandelplan bespreken en zal dan ook verder doorvragen want de telefonische terugkoppeling ging erg snel.  De arts liet al doorschemeren dat hormoontherapie gelet op mijn leeftijd (51, nog niet in de overgang) slechts 2% winst op zal leveren en dat moet minimaal 4% zijn (ga navragen wat ze hier precies mee bedoeld) en dat het ws 5 x bestralen wordt.. wanneer ik de richtlijn er op na lees is dat na borstbesparend 25x en gehele borst het advies is. Heb alvast bij mijn Mamacareverpleegkundige navraag gedaan en zij gaf uiteindelijk aan dat dit het ‘coronapakket’ is.. om de druk op de ziekenhuizen te verlagen en omdat het verantwoord is. ‘Corona heeft dit proces versneld’. 
Natuurlijk fijn wanneer het met minder kan, maar ik merk dat het argument covid mij alles behalve geruststelt. Ook termen als verantwoord risico, zeer kleine kans helpen mij (nog) niet. Dat komt denk ik ook doordat ik in de afgelopen 6 jaar twee ‘kankertrajecten’ van zeer dichtbij heb meegemaakt. Mijn vader is 6 jaar geleden overleden aan darmkanker, mijn moeder 1,5 geleden aan eierstokkanker (niet de brca variant). Je zal maar net de pech  hebben dat jij net die ene of enkele procent bent.. wil graag mijn kinderen laten zien dat je van kanker soms/vaak gelukkig wel te genezen bent ;-) en heb ook geleerd dat doorvragen, heldere communicatie ontzettend belangrijk is in het gehele proces. 

 

Antwoord

Goedendag,

Wij hebben uw vraag voorgelegd aan een van onze radiotherapeuten.  Zij vermeld het volgende:
 

  • Vorig jaar hebben we gedurende enkele maanden een aangepast schema gebruikt vanwege COVID-19 (5 bestralingen, 1 per week). Maar dat is sinds zomer 2020 al niet meer nodig. Op dit moment hebben we dus geen aanpassingen vanwege COVID.
  • Het schema van 25 bestralingen wordt niet meer toegepast. De laatste jaren was het standaardschema 15 bestralingen (5 per week). Sinds kort zijn de resultaten van een grote internationale studie bekend, en wordt het standaardschema in NL (voor een deel van de patiënten) 5 bestralingen in een week.
  • Gedeeltelijke borstbestraling is voor een deel van de patiënten een goede optie. Dit is afhankelijk van patiënt- en tumorkenmerken.

Welke bestralingsschema mevrouw geadviseerd wordt, kan ze het beste met haar behandelend radiotherapeut bespreken. Uiteraard is daar ruimte om te bespreken waarom dat schema geadviseerd wordt en wat eventuele alternatieven zouden zijn.

Met vriendelijke groet,
Antoni van Leeuwenhoek

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dank voor het heldere en snelle antwoord. Helpt me bij het stellen v d juiste vragen aan mijn eigen artsen! Ik neem aan dat   de richtlijn kanker hier tzt dus op aangepast wordt. Ben ook benieuwd welke internationale studie hier aan ten grondslag ligt, zal dit navragen bij mijn eigen radioloog. Nogmaals dank voor het antwoord.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46