Kalkspatjes gevonden in borst

Goedendag, 

Ik ben sinds een kleine 2 jaar goed hersteld van schildklierkanker (2 x jodiumslok i.v.m. een uitzaaiing in lymfklier in de buurt van borstbeen).

Vorige week is bij toeval op een mammografie in mijn linker borst (cup A) een toename van kalkspatjes gevonden t.o.v. mammografie n.a.v. bevolkingsonderzoek in januari 2020 (toen ben ik niet opgeroepen voor nader onderzoek). Ook is er achter deze kalkspatjes wat 'wittig weefsel' te zien op de mammografie en bleek er een lymfklierzwelling voelbaar in mijn linker oksel. Ik kreeg te horen dat het om Birad 4 ging en van deze borst en oksel werd daarna aanvullend ook nog echografisch onderzoek gedaan.

Daarna werd in een MDO besloten dat er eerst een MRI onderzoek zou worden gedaan en mocht daar niets op te zien zijn, dan zou ik een biopsie krijgen. Op de MRI waren gelukkig geen afwijkingen gezien. Maar toen kreeg ik te horen dat een biopsie misschien niet mogelijk is, omdat de kalkspatjes op een zeer lastige te biopteren plek blijken te zitten (diep in de borst). Ik krijg komende week eerst weer een mammografie om te bekijken of een biopsie misschien toch mogelijk is. Mocht dit niet het geval zijn, dan willen ze een afwachtend beleid voeren en zal ik over een jaar weer een mammografie krijgen en dan opnieuw  besproken worden in het MDO. 

Nu ik meer lees over kalkspatjes/DCIS, ben ik niet meer zo gerust op of evt. afwachtend beleid (over 1 jaar weer een mammografie).  Het liefst wil ik toch wel weten of er wel of geen sprake is van kwaadaardigheid. Zo las ik bijv. ook dat er onder narcose weefsel weg te halen was voor onderzoek. 

Mijn vraag aan u is dan ook of het bij Birad 4 altijd van belang is om te weten te komen of deze kalkspatjes goed- of kwaadaardig zijn, desnoods onder narcose? Of kan het bij toename van kalkspatjes geen kwaad om afwachtend beleid te voeren? 

Alvast hartelijke dank voor uw antwoord, 

Marianna

Antwoord

Wat vervelend dat je na zo'n eerder traject in een onzekere periode terecht bent gekomen. 
Kalkspatjes zijn lastig, waarom? Omdat het vaak alleen zichtbaar is om een mammografie. 
Een biopsie met een echografie kan daarom vaak niet. 

Je moet dan een zekere stereotactisch mammotome biopsie uitvoeren en dat is technisch niet altijd mogelijk....
De radioloog maakt dan een mammografie en tegelijkertijd zullen ze een biopt nemen. 
Mocht dit technisch niet mogelijk zijn, dan is dat lastig. 

Dan maak je vaak een MRI, maar bij jou is daarop geen aankleuring te zien (anders kon een een MRI geleide biopsie verrichten). 
Onder narcose is niet mogelijk, want je borst moet in een mammografie apparaat. 

Waar men aan denkt is een voorstadium. Kalk zal traag toenemen indien het gaat om een voorstadium, daarom houden we vaak een termijn aan van 12 maanden om een controle mammografie te maken. 
Mocht je in die 12 maanden nou verandering merken, dan moet je natuurlijk eerder aan de bel trekken.  Zeker in een cup A borst is dat een voordeel, want je kan makkelijker afwijkingen daarin voelen. 

Ik hoop dat je hiermee wat kunt.

groet Elise 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Bedankt voor je snelle reactie Elise. Ik heb nog de hoop dat een biopt heel misschien toch nog mogelijk is, dus daar hou ik me vooralsnog maar even aan vast. En anders overweeg ik toch nog een second opinion in een ander ZH. Er is rondom mijn schildklier (ook) veel mis gegaan en achteraf gezien heb ik toen ook veel gehad aan die second opinion. Maar fijn om jouw antwoord nu ook te weten! 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Marianna

 

wat je zou kunnen vragen of ze in je huidige ziekenhuis het biopt in liggende of zittende positie zouden doen. Vaak kan het in een ziekenhuis maar op 1 manier, maar mogelijk dat het dan in een andere ziekenhuis waar ze het toevallig op de andere manier doen (dat heeft te maken met de apparatuur die er is), dan zou je dat kunnen overwegen in je second opinion. Welk ziekenhuis ben je nu?

groet

martine

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Ik neem dit advies ter harte! Dankjewel! Voor de privacy vertel ik liever niet in welk ZH ik nu word onderzocht, ik hoop dat je daar begrip voor hebt, maar ik woon in Gelderland en ben benieuwd of er ziekenhuizen bekend zijn in Gelderland of Overijssel (of elders) waar het biopt in liggende of zittende houding kan worden gedaan? Een jaar lang afwachten en dan over een jaar misschien te moeten horen dat de kalkspatjes kwaadaardig bleken/blijken te zijn, vind ik geen prettige gedachte. Daarover nu zekerheid zien te krijgen, is voor mij toch wel van belang, merk ik. 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Ik moet morgen voor de mammografie, dan zal ik meteen vragen of er in zittende en/of in liggende houding biopten kunnen worden gedaan. Ben echt blij dat ik dit nav je reactie kan vragen morgen! Nogmaals dank! 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Succes, zeker de moeite om te vragen

Overigens is het wel zo dat sommige plekken in de borst echt heel moeilijk te benaderen zijn, zowel liggend als zittend, dus soms is het echt onmogelijk om er bij te komen, maar het is altijd een poging waard. 

 

groet

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46