Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Borstkanker en hypochondrie

Beste professionals en lezers.

Ik ben een vrouw van 37 en heb onwijs last van hypochondrie. Het feit dat ik op deze site, waar mensen daadwerkelijk te maken hebben met kanker, een vraag stel is heel wat. 

Het zit namelijk zo. Vijf jaar geleden had ik onwijs last van mijn linkerborst. Pijnlijke scheuten en noem maar op. Kon mijn arm amper optillen. Er kwam ook nog eens bij kijken dat een tante borstkanker heeft gehad en dat wekte bij mij onzekerheid op. Driemaal ben ik naar de huisarts geweest zodat ze konden voelen. Niks. Maar de hypochondrie sloeg weer eens aan en de huisarts verwees me naar een mamapoli. Daar zat ik dan om me heen kijken met échte patiënten die iets mankeerde. Ik schaamde me dood, maar voor hetzelfde geldt, had ik ook wat toch? Niks. De mammografie was perfect. "Er zit niet eens een spatje kalk, je borsten zijn gezond". Zei de verpleegkundige. De vraag of het erfelijk is aangezien mijn tante het ook had was nee. De bloedlijn was namelijk zo ver dat het onmogelijk was. (Halfzus van onze vader die het had). Met een gerust gevoel ben ik naar huis gegaan. 

Een lange periode volgde dat ik eigenlijk "genezen" was van deze hypochondrie. Gelukkig, want het vreet je op. Totdat ik weer dingen voelde. Nou zijn mijn borsten alles behalve klein. Cup 85G en dan voel je al allerlei dingen. Iets verder van het sleutelbeen en bovenkant borst voelde ik een zwelling en bij de oksel ook. Wederom de linkerborst.. echo laten maken en niks. Het kon vetweefsel zijn of iets anders maar het is in ieder geval totaal niet ernstig zeiden twee huisartsen en de radioloog. 

Thuis zette ik het van me af en beloofde mezelf de artsen te geloven en daarin het vertrouwen ook te leggen zij weten immers hoe en wat. Dat lukt! Totdat ik weer wat zag en nu raakte ik wel in paniek en wederom de linkerborst. Deukjes, kuiltjes schijnen dus ook een teken van borstkanker te zijn. Wist ik veel? Ik dacht dat voelen alleen noodzaak was. Het is niet eens een deuk of kuiltje want ik dacht dat moet striae zijn. Helaas doemde de angst weer op en voor mijn gevoel stond ik al met één been in het graf. Ik ben naar de huisarts geweest, heeft gevoeld en zei alles is zacht en soepel, ik voel niks geks. De diepe lange streep kan vetverdeling zijn, maar dit lijkt totaal niet op een kuiltje wat kanker moet voorstellen. Als ik me borst iets opzij duw dan zie je streep gewoon erg goed (zie foto's) De dokter zei nog, van mij hoef je er niets mee te doen, maar wil je een mammografie laten maken dan krijg je een verwijzing maar het hoeft niet van mij. Ze weet inmiddels dat ik een flinke hypochonder ben en daardoor de mammografie kon laten doen voor mijn gemoedsrust. Ik weet dat een mammografie alleen gedaan moet worden als het nodig is ivb stralingen dus wees ik het af. Maar diep van binnen was ik meer bang voor de uitslag. Stel je eens voor het is echt mis.. en waarom kon ik de dokter gewoon niet geloven? Twee verschillende huisartsen hebben binnen vier maanden de borsten onderzocht en zeiden dat het ok was, waarom geloofde ik het niet? Ik wordt langzamerhand gek van mezelf en schaam me zelfs dood tegenover mensen die hier echt mee moeten struggelen. 

Antwoord

Beste rooosjedoosje,

De professionals beantwoorden op dit moment geen vragen wegens vakantie.

We begrijpen dat je je zorgen maakt en geruststelling zoekt. Je schrijft dat je last hebt van hypochondrie en je je daardoor vaak zorgen maakt over wat je voelt of ziet aan je borsten. Je schrijft dat je de mammografie hebt afgewezen omdat je diep van binnen bang bent voor de uitslag. Heb je voor de hypochondrie begeleiding of hulp want het lijkt me niet makkelijk om vaak bang en angstig te zijn dat er iets niet goed is. Je kunt dat bespreken met de huisarts. 

Je had foto’s geplaatst bij je vraag maar zoals je bij 'Hoe werkt het' kunt lezen is dat niet de bedoeling.  We hebben de foto’s dan ook verwijderd. Via de site kunnen foto’s niet worden beoordeelt en de professionals stellen  geen diagnoses.

Vriendelijke groet, voorlichters kanker.nl

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46