Wat is veiliger neoblaas of brickerstoma

Ik krijg binnenkort een blaasverwijdering robot in avl

opties neoblaas of stoma bricker alles over gelezen maar wil eigenlijk het veiligste svind zo moeilijke keuze  weet u uit er ervaring hoe neoblaas gemiddeld uitpakt lees niet zo veel ervaringsverhalen hierover.

wordt gek van wat ik nou moet beslissen

 

 

Antwoord

Om de goede keuze hier in te maken is natuurlijk erg persoonlijk. Heeft u ook de website van de keuzewijzer bezocht? http://www.stomaofneoblaas.nl/ Dit kan u mogelijk verder op weg helpen. Er zijn een aantal factoren wat betreft uw gezondheid, conditie en stadium van de tumor die bepalend in deze keuze kunnen zijn. Daarnaast zijn uw eigen verwachtingen erg belangrijk. Een stoma is technisch het meest eenvoudig en degelijk. En heeft op de lange termijn (over een hele groep patienten) de minste complicaties ten opzichte van een neoblaas. Maar hoe dat voor een specifieke persoon uitpakt is altijd moeilijk te voorspellen. Het is wel heel belangrijk dat u een goed beeld heeft van beide opties en dat als u kiest er ook gemotiveerd voor bent. Want gemotiveerde patienten helpen mee aan een snellere genezing en kans van slagen.

Bespreek eea dan alsnog met een verpleegkundig specialist of uroloog van het AvL. Na bezoek van de keuzewijzer kunt u hen ook gerichte vragen stellen.

Veel sterkte met uw besluit en een voorspoedig herstel na de operatie gewenst.

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

kunt u mij de volgende vragen beantwoorden. Ben er nog niet uit.

stoma brIcker: loopt die urine dan als een plas in die zakjes dus in 1 x heel veel? En is dat dan 8 x per dag? Is de druk op de nieren net zo belastend als bij neoblaas? 
is de bricker omdat buiten lichaam is meer gevoelig voor infectie?

neoblaas: na de operatie zitten er nog katheders in dus plas je nog niet zelf als ze eruit zijn moet je dus gaan plassen door eruit te drukken, de blaas is klein in begin, hoe weet je dan of je genoeg uitplast lijkt me zo moeilijk als je nou veel drinkt moet je dus heel vaak uitplassen dat proces leer je dat dan of moet je dat aanvoelen als ik daar aan denk wordt ik zenuwachtig of misschien snap ik het nog niet helemaal en dat maakt onzeker. 
is het nou zo dat neoblaas bij vrouwen anders is dan bij mannen.

lijkt me fijn als je neoblaas goed gaat maar vind het best vaag qua voorstelling ben nl perfectionistisch en ben dan bang dat ik in paniek raak .......


 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Allereerst zou ik willen adviseren om deze vragen echt in een gesprek met de uroloog en de stomaverpleegkundige daar te bespreken. die weten dit allemaal precies te vertellen.

Wat een Bricker betreft: de hele dag door druppelt het in het zakje. Niet ineens heel veel. De Bricker is een doorgeefluik als het ware en geen reservoir. Een bricker is niet gevoeliger voor infecties dan een neoblaas mits beide goed functionerend. Bij een neoblaas moet je er zeker van zijn dat deze goed leeg komt (te controleren met katheters) anders is dat een risico voor steen vorming en infecties. De druk op de nieren zou bij een neoblaas iets groter zijn omdat de neoblaas een reservoir is met een bepaalde druk. Een Bricker, als die goed functioneert, loopt door en wordt er geen druk opgebouwd. Soms kan het zijn dat er door litteken weefsel of terugkeer van de tumor er een vernauwing ontstaat in de urineleider (op overgang naar de neoblaas of Bricker). Dit geeft dan druk en uitzetting in de nieren. Dat is waarom patienten ook regelmatig gecontroleerd worden hierop met bloedonderzoek, echo en CT-scans, in de jaren na de operatie.

Over het algemeen duurt het maanden langer om een naar tevredenheid functionerende neoblaas te hebben dan een urinestoma. De neoblaas moet op capaciteit komen met spoelen via katheteriseren. ook moet er gewerkt worden aan het ophouden van de urine. Dit proces kost maanden tot een jaar.

Het maakt erg uit wat uw eigen verwachtingen zijn en hoe u erin staat. daarom wil ik u nogmaals adviseren om te gaan praten met de dokters en verpleegkundigen in het AvL. Heel veel sterkte gewenst met uw besluit, de operatie en het herstel.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46