Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Waarom mijn prostaat en zaadblaasjes verwijderen?
goede morgen,
binnenkort zal ik in gesprek gaan met de oncologisch verpleegkundige en met de urologen die mijn blaas gaan verwijderen.
Recent ben ik in de PET-Scan geweest en kwam het bericht dat er geen uitzaaiingen gevonden zijn elders in mijn lichaam.
Maar met een recidief blaasca (pT2 gr3) die tevens spierinvasief blijkt te zijn is het advies: CYSTECTOMIE of zelfs: CYSTOPROSTATECTOMIE !
De overweging is ook gemaakt om met een Re Tur de tumorrest (pT2 gr 3) te verwijderen.
Waar mogelijk zou ik graag mijn prostaat en de zaadblaasjes behouden zodat mijn sexuele functies in tact kunnen blijven, ondanks mijn leeftijd ( 75 ).
Dit graag in combinatie met het aanleggen van een Neoblaas omdat ik een uitwendig urinestoma als een enorme beperking zie. Eventueel anders een Indiana Pouch.
Is een ingreep met de Da Vinci Robot minder belastend en uit te voeren met een lagere dosering van de verdoving?
Best véél vragen, maar héél benieuwd naar de mogelijkheden ?
Antwoord
Beste Harikoli49,
Spieringroeiende blaaskanker zonder uitzaaiingen kan je genezend behandelen door blaas/prostaat en lymfklieren te verwijderen. Maar ook als alles weg is heeft u minimaal 50% kans om de (dodelijke) ziekte binnen 5 jaar terug te krijgen in uitgezaaide vorm. Dat percentage is nog veel hoger wanneer blijkt bij verwijderen van de lymfklieren dat daar ook kleine uitzaaiingen in zitten.
Deze operatie kan je zenuwsparend uitvoeren zodat de zenuwvezels voor het verkrijgen van een erectie blijven behouden. Echter het chirurgisch sparen van de zenuwen betekent niet direct dat de functie ook behouden blijft. Voorwaarde moet zijn dat er op dit moment goede erecties moeten zijn en dat men na de operatie om de dag een pil (bijv Cialis, zelf betalen) moet slikken om de doorbloeding van de zwellichamen voor de erectie zo optimaal te laten zijn. Dan is er een kans dat erecties kunnen blijven bestaan maar vaak in mindere mate. Zenuwsparend opereren is niet altijd een wenselijke keuze: bijvoorbeeld als de tumor vlakbij het gebied van de blaaswand zit waar de zenuwen aan buitenzijde langslopen.
Met het sparen van de prostaat en aanleggen van een neoblaas bestaat er een grotere kans op behoud van erectiele functie. Maar ook hier wordt eigenlijk zeer beperkt voor gekozen omdat de prostaat direct aan de blaas vastzit en dat de tumor van de blaas dicht bij de blaasuitgang zit. En bovendien ook in de plasbuis kan ontstaan. (Dit geldt overigens ook voor de rest van de plasbuis en de urineleiders lopend van de nieren naar de blaas)
Naarmate men ouder wordt zullen spieren minder sterk worden. Ook de bekkenbodem spieren. Daarom is de kans op incontinentie bij aanleggen van een neoblaas boven de 70 jaar sterk vergroot. En daarom raden we dat niet erg aan.
Door te opereren met de Robot is er een iets grotere kans dan de darmen na de operatie weer wat sneller op gang komen. Theoretisch is er minder pijnstilling tijdens en misschien ook na de operatie nodig. Maar ook bij gebruik van de robot zal er toch een snede gemaakt moeten worden om blaas/prostaat te verwijderen. In de RACE studie (open versus robot blaasverwijdering) in NL kwamen er geen significante verschillen voor de patient uit naar voren. (European Urology: 2021 May;79(5):609-618)
Bespreek een en ander met uw behandelend uroloog en veel sterkte gewenst met de keuze van de behandeling en de behandeling zelf.
Met vriendelijke groeten, Annemarie Leliveld
Goede morgen Annemarie,
Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie, die zeker verhelderend is.
Nadere bespreking met mijn behandelend uroloog zal hopelijk tot een goede keuze leiden.
Met vriendelijke groet,
Harikoli49