Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Vraag over sporten en een vraag over AIOS
Beste Annemarie en Jan
Graag zou ik de volgende twee vragen willen stellen.
Twee maanden na mijn operatie ben ik weer gestart met rustig hardlopen. Ik kreeg na 5 km hardlopen bloed in de urine (licht roze kleur). Bij de tweede keer dat ik naar de WC ging was de rode kleur niet meer zichtbaar. Ik heb aan de oncologieverpleegkundige gevraagd of dit kwaad kon. Volgens haar was het geen probleem zolang ik het weg kan drinken met water en er geen last van hebt. Een maand later ben ik weer gestart met rustig hardlopen (4 km). Ik had toen geen bloed in de urine maar kreeg toen na het hardlopen lichte steken links en recht bij de buik (duurde een paar dagen). Ik vraag mij af of hardlopen nu wel zo gezond is in mijn situatie. Is het niet beter om één of meer maanden te wachten met hardlopen? Graag uw mening.
Mijn tweede vraag gaat over de ervaring van AIOS urologen. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat ervaren urologen beter tumoren kunnen herkennen dan minder ervaren urologen (o.a. Surgeon experience in second-look transurethral resection of bladder cancer -- a prospective study). Over een paar weken wordt de tweeede cystoscopie bij mij uitgevoerd. Bij mijn wordt deze controle uitgevoerd door een AIOS uroloog. Is het niet beter dat een ervaren uroloog meekijkt?
Aangezien bij mij ook hooggradige blaaskanker is weggehaald en er ook sprake was van verspreid liggen tumoren is een tweede TURBT niet beter?
Alvast bedankt voor uw reactie.
Antwoord
Beste Dick2024,
U had bloed in de urine na de operatie. Naar aanleiding van uw tweede vraag maak ik op dat het om een TUR van de blaastumor of biopten gaat. Indien dat het geval is kan het geen kwaad. Het is een klein wondje wat in het begin nog kwetsbaar is net als een wond op de huid. Als bloeden aanhoudt vooral niet gaan hardlopen maar even contact opnemen met de verpleegkundig consulent of arts.
Betreffende uw tweede vraag. Cystoscopieen worden uitgevoerd door urologen, AIOS en Physician Assistents (PA). Indien er nog te weinig ervaring is bij een AIOS of een PA dan worden zij gesuperviseerd. Of wanneer zij twijfelen over iets kan er een supervisor bijgevraagd worden. De meeste ziekenhuizen kunnen tegenwoordig ook de beelden van een scopie vastleggen zodat er ook nog na het onderzoek dit bekeken kan worden. Het doen van een onderzoek door een uroloog is geen garantie voor het beste herkennen van afwijkingen. Ze moeten het onderzoek wel regelmatig blijven doen. Aan de andere kant kijken AIOS , met minder ervaringsjaren op de teller, vaak heel minutieus om maar geen enkele afwijking te missen.
Sterkte gewenst,
vriendelijke groeten, Annemarie Leliveld