Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Pijn bij BCG
Ik ben een man van 70 jaar.
Sinds september 2023 ben ik blaaskanker patiënt
Ik heb toen 3 x een Tur blaas operatie gehad,uitslag was:PT1 G3 hooggradige Ucc van de blaas en CIS in Re-Tur.
Ben in december 2023 gestart met BCG spoelingen,en heb gisteren,06-02-2025 de 15 e gehad.het valt me steeds zwaarder,moet na een spoeling iedere 15/30 minuten naar toilet,dat lukt nog wel,maar het plassen wordt steeds pijnlijker,enorm branderig gevoel in de plasbuis en soms ook vlokken die meekomen met het plassen.geen bloed!.ik moet nu nog proberen om nog 12 keer een BCG spoeling te ondergaan.
Mijn vraag is:is het niet mogelijk dat het katheter b.v.48 uur in de blaas blijft zitten,zodat die agressieve vloeistof niet langs de plasbuis hoeft,en dan natuurlijk veel drinken.heb het aan een verpleegkundige gevraagd, maar die kent het niet.
Graag uw mening hierover.
Antwoord
Beste lifter,
Het is bekend van BCG dat naarmate je meer spoelingen hebt gehad ook meer klachten kan krijgen. Dit komt deels ook doordat de blaas zelf verandert door de opgelopen schade. Grotendeels en soms helemaal niet meer herstellend. Aangezien u de klachten hebt die passen bij een geïrriteerde blaas die door de BCG ook stugger zal worden en uiteindelijk ook problemen van verminderde capaciteit oplevert zou ik wat u betreft overwegen de spoelingen te stoppen. Voor BCG is het advies is minimaal 1 jaar (omdat daar de meeste winst mee te behalen is) en maximaal 3 jaar (na eerste jaar is de extra winst in verminderde kans op een recidief en/of progressie veel kleiner maar kans op blijvende schade groter). Wanneer de spoelingen slecht (en dat is natuurlijk erg relatief) verdragen worden na het eerste jaar moet je wellicht overwegen te stoppen. En daarbij de controle blaasonderzoeken natuurlijk wel door laten gaan.
Het achterlaten van de katheter zal denk ik niet heel veel helpen omdat de katheter zelf ook irritatie geeft , helemaal zo juist na een spoeling. Lijkt mij niet een goede oplossing maar volgens mij ook niet schadelijk.
Sterkte gewenst.
Vriendelijke groeten, Annemarie Leliveld
Beste Annemarie,
Dank voor je uitgebreide reactie,ik ga het met mijn behandelend specialist overleggen of het zinvol is om met de BCG door te gaan of te stoppen.
Hartelijk dank,
Sterkte met het maken van, voor u , de juiste keuze!