Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Hoe verloopt de groei van G3 tumor in de blaas?
- februari 2025 CT scan: Geen aanwijzingen voor metastase thoracaal of abdominaal. Enkel prominente lymfeklier rechts paratracheaal, oogt eerder reactief.
- november 2019 pT1G3 UCC BCG spoelingen
- augustus 2024 recidief pT1G3 UCC -> BCG inductie
- december 2024 I TUR blaashals: hooggradig urotheelcelcarcinoom (graad 3). Invasieve groei: invasie in het subepitheliale bindweefsel (pT1).; musculus detrusor: dubieus aanwezig II Blaasbiopt(en) voorwand: carcinoma in situ / hooggradige dysplasie; geen invasieve tumor aangetroffen (pTis). M. detrusor: aanwezig. TNM classificatie Blaas (8e editie UICC): pT1.
- januari 2025 TUR blaashals: hooggradig conventioneel urotheelcarcinoom (graad 3); Differentiatiegraad (Malmstrom): graad 3. Verdenking op invasieve groei in het subepitheliale bindweefsel; (lymf-)angioinvasie: niet aanwezig; musculus detrusor: aanwezig. Zie microscopie.
- Overig blaasslijmvlies: reactieve veranderingen.
TNM classificatie Blaas (8e editie UICC): verdenking pT1G3.
Momenteel kankervrij, verwijdering van blaas, baarmoeder en voorwand van de vagina staat 25 maart gepland. Nu ik voor het oefenen een stomazak heb gedragen (beide systemen) heb ik daar enorme uitslag onder de plak. Allergische reactie op pleisters vroeger is bekend. Na overleg wordt er nu gekeken welke andere mogelijkheden er zijn.
Is er een verwachtingspatroon op terugkeer en/of vorming van nieuwe tumoren?
Is het zinvol om bij een schone blaas, die niet op BCG schoon te houden lijkt zinvol om weer BCG te geven?
Groeien tumoren altijd vanuit het urotheel naar de bindweefsellaag en verder naar de spier of kan de start van de groei al dieper liggen?
Antwoord
Beste maise19,
Bij hooggradige niet spierinvasieve tumoren zal er op termijn bij 2/3 een spieringroeiende vorm ontstaan. Nu er 2 keer BCG is gegeven zal dat niet de oplossing zijn voor een derde keer.
Als er heel weinig CIS in de blaas zit (zo lijkt het) dan zou een vervolg met verwarmde mitomycie spoelingen ook nog een mogelijkheid zijn. Lang niet elke kliniek heeft dit tot zijn beschikking. Maar ook dit werkt vaak maar tijdelijk.
Met betrekking tot de huidproblemen is het misschien zinnig dat de stoma verpleegkundige contact opneemt met een dermatoloog en even laat meedenken.
Ook is het mogelijk om een katheteriseerbaar stoma (wat in de bodem van de navel eindigt) aan te leggen. Dit is in principe droog en zal je zelf moeten katheteriseren. Maar lang niet voor iedereen is dit geschikt maar wellicht de moeite om dit te bespreken. Evenals een nieuwe blaas van darm op de plaats waar de eigen blaas nu zit. Maar dan moet de tumor niet te dicht bij de uitgang zitten, liefst niet boven de 70 jaar ivm zwakte van de bekkenbodem (waardoor sneller urineverlies) en nog aantal andere zaken.
Sterkte met het nader bespreken en later met de operatie succes.
Groeten, Annemarie Leliveld
Hartelijk dank voor de heldere uitleg.
Graag gedaan