Blaaskanker behandeling

16 december 2019 om 09.22
6911 x gelezen

Geachte uroloog,

Ik ben man, 66jaar en in november dit jaar is er een blaaskanker vastgesteld bij mij.
Op 28 nov is er een blaaspoliep weggehaald (TURT). Er zijn tijdens deze ingreep ook enkele biopten genomen uit andere plekken in de blaas. De uroloog vond het niet nodig om na de turt een blaasspoeling te doen omdat de poliep klein was.

Enkele dagen later bleek uit de uitslag van het AP-onderzoek dat er behalve die poliep ook in die andere biopten neoplasie was vastgesteld. Maar ook dit vond de uroloog geen reden voor blaasspoelingen. Het beleid is afwachten en controle over 4 maanden. 

Uit brief van uroloog aan huisarts citeer ik volgende:
11-2019 macroscopische hematurie; PSA 3,8; TRUS 82 ml; RT benigne; scopie: op blaasbodem een kleine poliep net lateraal van linker ostium; CT-IVP gb.
28/11/2019 TURT; PA: pTa laaggradig, papillair urotheelcelcarcinoom (graad 1)
Aanvullend onderzoek
I Blaasbiopt(en)blaasbodem (trigonum): papillaire urotheelcel neoplasie van lage maligne potentie (PUNLMP).
Musculus detrusor: aanwezig.
II Blaasbiopt(en)achterwand: laaggradig: papillair urotheelcelcarcinoom zonder invasie (graad 1).  
Musculus detrusor: aanwezig (pTa).
TNM classificatie Blaas (8e editie UICC ): pTa.   NMIBC, type pTa laaggradig, papillair urotheelcelcarcinoom (graad 1).

Mijn vraag is of er met name vanwege de neoplasie op andere plekken dan in die poliep toch blaasspoelingen aangewezen waren.

Met vriendelijke groet,
Huub

Antwoord

Geachte heer,

De spoelingen met mitomycine nadat een TUR van de tumor heeft plaats gevonden zijn bedoeld voor de categorie patienten met een intermediair risico. Bij u is tot nu toe een pTaG1 (solitair) vast gesteld. Deze valt in de lage risicogroep. De aanwezigheid van een PUNLMP verandert dit niet omdat deze afwijking als niet kwaadaardig wordt. beschouwd. Overigens is de keuze om wel of geen mitomycine spoelschema te starten niet altijd zwart/wit. Maar het is niet zo dat het beter is om "uit voorzorg" het maar vast te geven. Onderzoeken hebben aangetoond dat in de intermediaire risicogroep het effect van de mitomycine spoelingen het grootst is. Maar ook dan is een recidief tumor zeer wel mogelijk. En dat komt omdat dat inherent is aan het karakter van deze ziekte.

NB Ik weet niet of u rookt. Maar het stoppen met roken heeft een nog groter positief effect op het terugkeren van de ziekte dan de mitomycine spoelingen.

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Geachte,

Mijn dank voor uw reactie. Het maat het allemaal duidelijker voor mij.

Ik ben `helaas` geen roker, dus stoppen met roken zit er voor mij niet in.

Huub

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46