Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
behandelplan
Bij mijn man staat over 3 weken een 2e TUR blaasoperatie gepland.
De uitslag van de 1e operatie was:
CONCLUSIE: T25-105343
I TUR blaas linker zijwand: hooggradig papillair urotheelcelcarcinoom (graad 3).
Invasieve groei: niet aanwezig; musculus detrusor: aanwezig (pTa).
II Blaasbiopt(en) roder aspect: carcinoma in situ / hooggradige dysplasie; geen invasieve tumor aangetroffen (pTis).
Ons is verteld dat bij de 2e operatie bekeken wordt of idd CIS aanwezig is. En dat dan het advies is een blaas verwijderende operatie. Zo niet BCG spoelingen.
Begrijpen wij nu goed dat CIS weer een ander agressief soort tumor is dan papillair urotheelcelcarcinoom ( graad 3)? En is het dan misschien verstandiger om sowieso voor een blaasverwijdering te kiezen?
Alvast vriendelijk bedankt voor uw uitleg
Antwoord
Beste 2512,
Er zijn inderdaad twee verschillende vormen van niet-spierinvasief urotheelkanker. De soort die aangeduid wordt met Ta / T1 en G1, 2 of 3. En de soort CIS. De aandoening is een agressiever soort wanneer er sprake is van G3 (ongeacht Ta of T1) en wanneer er CIS is. Die 2 gaan vaak samen en zijn daarmee agressiever. De CIS is een soort die je eigenlijk met het blote oog slecht kan zien, soms alleen wat roodheid. Dat maakt dat je die moeilijker kan opmerken bij een blaascontrole. Maar wel weer makkelijker in het onderzoek van de urine kan opsoren (urinecytologie).
Voor wat betreft de keuze voor behandeling. Als het alleen een Ta G3 met of zonder CIS is kan je veilig genoeg eerst gaan starten met de BCG spoelingen. Mocht het dan terug komen of zelfs agressiever en dieper ingroeien dan besluitend e blaas eruit te halen. Eea heeft ook te maken met hoe oud u bent (wat uw levensverwachting is) en hoe fit u bent en of u nog vele neven ziektes heeft. Dit is iets wat u met de behandelend uroloog zult moeten bespreken.
Hopelijk heeft u hiermee wat meer informatie.
Sterkte gewenst ,
Vriendelijke groeten, Annemarie Leliveld
Beste Annemarie,
Dank je wel voor de duidelijke uitleg. We wachten nu op de 2e tur operatie. En nemen uw uitleg zeker mee bij de uitslag. Mijn man is verder gezond en wordt in juni 60 jaar. Hopelijk gaan we samen nog vele jaren tegemoet.
Vriendelijke groet,
Bij de cystoscopie is ook deze uitslag nog gevonden:
Verdenking op een corticale cyste interpolair in de rechternier aangrenzend aan het pyelum, HU-waarde 36 en op de blanco CT niet goed visualiseerbaar. Advies aanvullende CT volgens niercyste protocol.
Wij hebben dus ook zelf nog aangedrongen op extra onderzoek. Ondanks dat ons verteld werd dat het waarschijnlijk een "gewone" cyste is.
Kan deze in verband staan met de uitslag van de patholoog?
Dit heeft niets met de uitslag van het weefsel onderzoek te maken.
De suggestie van een aanvullende CT is om te kijken of het inderdaad gaat om een 'simpele' (=gewone) cyste.
Het beste gewenst!
Goedemorgen,
Inmiddels 3 maanden verder. Mijn man heeft idd Pta graad 3 en cis kanker in de blaas. Na de twee Turt operaties elke keer met katheter naar huis en een flinke prostaatontsteking gekregen.
Nu waren we eindelijk zo ver dat we met bcg spoelingen konden beginnen. Afgelopen week voor de zekerheid urine laten testen, die goed was. Drie dagen later toch weer heftige pijn bij het plassen, slecht kunnen plassen en koorts. En de plas slecht op kunnen houden. Nu een blaasontsteking en 15 dagen antibiotica. Dus helaas kan mijn man niet met de 1e spoeling beginnen. Zo ontzettend balen.
bij de urinekweek staat elke keer dat het de urine >10e5 Escherichia coli bevat.
Kan dit zo snel elke keer weer de kop opsteken door verminderde weerstand oid?
En wat mij ook opviel dat de leukocyten in de afgelopen urinetesten steeds hoger worden. Van 612 naar 1368 naar 1725 /ul
Is dit het gevolg van de blaaskanker of heeft dat juist met de bacterie te maken?
En hoe ontstaat toch zo snel die bacterie weer? Mijn man (59) is voor de rest "gezond" .Heeft nog nooit gerookt. Drinkt geen alcohol. Kan gewoon eten en drinken. Werkt nog steeds tussendoor en probeert zijn conditie op peil te houden.
Alvast bedankt voor uw uitleg.
Beste 2512,
De ontstekingen in de blaas hebben niets te maken met de blaaskanker. Maar wel met de zogenaamde instrumentatie. Dat wil zeggen de operatie en de katheters die nodig waren om het weefsel uit de blaas te halen. een prostaat ontsteking is best wel hardnekkig omdat de bacterie diep in het klierweefsel van de prostaat kan gaan zitten. Vandaar ook de lange kuur antibiotica.
De urinewegen staan allemaal met elkaar in verbinding. Dus de blaas , de prostaat en zelfs de bijbal kunnen makkelijk aangedaan zijn als er een bacterie aanwezig is. Als de blaaswand geef is en de urine blijft helemaal niet staan in de blaas dan is een tijdelijke aanwezigheid van een bacterie niet zo erg. Maar als er , zoals nu, een wond is in de blaas en irritatie gemaakt van blaas en plasbuis is de kans op een (terugkerende ) ontsteking groter.
Helaas dus nog even niet met BCG starten. Dit kan echt gevaarlijk zijn op een moment van nog niet genezen infectie van de blaas. Dus dat moet echt wel even eerst tot rust komen. En natuurlijk speelt wel mee dat de afweer mogelijk toch wel even een tik heeft gekregen door de behandeling tot nu toe.
Veel sterkte gewenst,
Vriendelijke groeten, Annemarie Leliveld
Dank je wel Annemarie voor de duidelijke uitleg. We hopen op een snelle genezing zodat we snel kunnen gaan starten.
Vriendelijke groet.
Ik hoop ook het beste voor u beiden.
Groet, Annemarie Leliveld