Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Behandeling CIS blaaskanker in streekziekenhuis. Twijfel of Universitair ziekenhuis voor o.a. TUR na 9 x bcg een aanrader zou zijn.
Bij mijn man kreeg in maart 2025 diagnose CIS.
Jan 2025 cytologie vraagstelling: Urotheelcelcarcinoom?
conclusie:
urine spontaan; beperkt beoordeelbaar door degeneratie; geen aanwijzingen voor hooggradig urotheelcel neoplasie
Februari 2025 TUR: 2 biopten van 4 en 5 mm van "verdachte rode laesie". Geen detrusor in de biopten.
Conclusie:
Blaasbiopt(en) rechter zijwand: carcinoma in situ / hooggradige dysplasie; geen invasieve tumor aangetroffen. TNM classificatie Blaas: pTis.
Maart 2025: CTU nieren en hogere urinewegen. Goede uitslag.
Juni 2025: cytologie en cystoscopie na 6 x bcg-spoeling (laatste 24.4)
Cytologie conclusie: beperkte beoordeelbaarheid door te weinig urotheel; geen aanwijzingen voor hooggradige urotheelcel neoplasie (TPS2): geen afwijking.
Cystoscopie conclusie uroloog: blaas ziet er goed uit, op 1 felrode punt na ter plekke van de welbekende rode laesie en waar bioptafname heeft plaatsgevonden (plus coagulatie).
Nu verder met weer 3 bcg-spoelingen en dan tweede TUR op 5 augustus voor herbiopten.
VRAAGSTELLING:
Bij eerste TUR enkel 2 biopten zonder detrusor van verdachte rode laesie afgenomen.
Wat zou het advies zijn om bij deze TUR na 9 x bcg te doen, gezien de resultaten van de onderzoeken tot nu toe?
(Denk aan detrusor, meer biopten van de blaaswand, gebruik van Hexvix, urine-afname urineleiders om CIS daar uit te sluiten..)
En is het wellicht beter om deze ingreep bij bijv. MUMC te laten doen ipv bij ons streekziekenhuis?
Alvast dank voor uw mening/advies.
Antwoord
Beste Leny57,
Zoals u de onderzoeken en behandelingen beschrijft verloopt het geheel volgens de richtlijn. Zolang er geen verdenking op een recidief wordt gevonden in de urine cytologie en/of bij de cystoscopie hoeft er geen TURT plaats te vinden. En kan uw man, mits de bijwerkingen het toelaten, het spoelschema met BCG door laten gaan. Waarbij de grootste winst in het eerste jaar te behalen is en tweede en derde jaar aanvullend in mindere mate bijdragen.
Deze onderzoeken en behandelingen zijn het dagelijkse werk van alle urologen in Nederland. De niet spieringroeiende blaaskanker is geen gecentraliseerde zorg. Het komt helaas erg veel voor.
Veel sterkte gewenst voor uw man.
Met vriendelijke groeten,
Annemarie Leliveld
Hartelijk dank voor uw reactie.
Toch nog wat extra info en een paar aanvullende vragen..
Ik had uit de verslagen begrepen dat de urine cytologie maar heel beperkt bruikbaar was. Daarnaast zijn bij de 1e TUR (twee) biopten genomen zonder detrusor en is verder geen weefsel afgenomen. Wat mij zorgen baart is dat de conclusies gebaseerd zijn op onvolledige onderzoeken (?). De vraag is dan ook of ik daar volledig op kan vertrouwen.
Mbt de 2e TUR: de uroloog heeft meteen bij de diagnose CIS (n.a.v. 1e TUR biopten rode laesie maart 2025) als beleid uitgezet: BCG 3 jaar schema en herbiopten na 10 wkn OK (=2e TUR). In april staat in het CTU verslag hogere urinewegen aan het eind bij beleid: PM biopten rechts en random.
Vragen:
Uiteraard is een TUR en herbiopten in veel opzichten meer belastend o.a. voor de blaas zelf, ook gezien de afname van de biopten bij eerste TUR (4 en 5 mm) plus ruime coagulatie (RIP tot 3,1 cm x 0,7).
Met vriendelijke groet,
Aanvullend op uw vragen:
CIS is een entiteit wat kwaadaardig is en de potentie heeft om de spierwand van de blaas door te groeien en ook voor uitzaaiingen te zorgen. Het is een soort wat je niet goed met het blote oog kan zien in de blaas maar wel juist in urinecytologie (cellen bij CIS raken makkelijk los) en bij biopten van het blaasslijmvlies. CIS kan je zeker niet op een CT zien. Maar CIS van de blaas heeft een grote kans dat daarnaast een een hooggradig niet spierinvasief urotheelcarcinoom bestaat. Die op zichzelf ook potentieel risicovol is. Daarom is de behandeling van CIS al dan niet in combinatie met een niet spierinvasief urotheel carcinoom van de blaas een indicatie voor minimaal 1 jaar BCG spoelingen en maximaal 3 jaar. Deze periodes komen voort uit resultaten van vele studies bij elkaar.
De re-TURT die plaats gevonden heeft wordt gedaan op een moment dat de eerste tumor groot wordt geacht, er onduidelijkheid is over volledigheid van de resectie of wanneer er geen spier in het TURT materiaal zit.
De CT scan wordt gedaan omdat de hoge urinewegen een verhoogde kans hebben om ook een urotheel carcinoom te ontwikkelen, naast de CIS of andere tumor in de blaas. Daarvoor is de controle middels een CT scan 1 keer per 2 jaar geadviseerd.
Hopelijk hiermee nader geïnformeerd te hebben.
Vriendelijke groeten,
Annemarie Leliveld
Wederom hartelijk dank voor uw reactie..
U begrijpt dat we erg bezorgd zijn en daarom toch nog de vraag:
Zou u in deze situatie enkele weken na die 9 x bcg dan toch kiezen voor die 2e (re-)TURT? (Geen detrusor in de eerste biopten en dan nu nog spierinvasie check (?), plus meer (ook random) biopten om zeker te stellen dat er geen andere al-dan-niet spierinvasieve tumor aanwezig is).
Behandeling zou dus bij aanwezigheid van andere niet-spierinvasieve tumoren sowieso de BCG-spoeling zijn.
De uroloog geeft steeds het gevoel dat er geen sprake is van spierinvasie, maar hoe zeker is die conclusie in dit geval?
Nogmaals dank voor uw visie.
Vriendelijke groet,
Leny57
Nog een aanvullende opmerking mbt de geplande re-TURT en vraag over Epi-Check:
Die zou enkel bedoeld zijn voor afname her-biopten op de plek van de eerdere bioptafname (waar nu dus nog 1 felrode punt zichtbaar is) plus voor random biopten van het blaasslijmvlies. Planning: 5 augustus a.s.
Is een Epi-Check nog een goed idee om te weten of er nog CIS is na inmiddels 7 x bcg? Ook gezien er zeer weinig urotheelcellen in het recente urinemonster voor het pathologisch onderzoek aanwezig waren.
Dank..
Vriendelijke groet,
Leny57
CIS is nooit spieringroeiend. Maar het kan overgaan in een urotheelcarcinoom die wel de spier ingroeit. De cystoscopie controle na de BCG spoelingen met controle van cytologie urione is voldoende om ee recidief vroegtijdig op te sporen. Een tumor die ontstaat die de spieringroeit die zie je eigenlijk altijd wel.
Epicheck is niet veel bijdragend in dit stadium. Dat kan beter ingezet worden bijvoorbeeld in plaats van een scopie maar dan niet in dit stadium bij aanwezigheid van CIS.
Hartelijk dank voor uw reactie en informatie.
Blijft voor nu nog even de twijfel of die re-turt (5 aug a.s.) dan een goed idee/nodig is? Zou afname biopten, ook randum en met spierweefsel dan nu nog nuttige informatie kunnen geven? De felrode stip kan dit CIS zijn? In het meest recente urinemonster (22 mei) met heel weinig urotheelcellen is niets te zien, maar is dit dan betrouwbaar? (Daarom was ons idee wellicht die EpiCheck voor te stellen). Waarom wordt er bij zo weinig urotheelcellen geen nieuw urineonderzoek gedaan? De uroloog geeft enkel aan dat het niet nodig is..
Vriendelijke groet,
Leny
Beste Leny,
Als er weinig cellen bij cytologisch onderzoek gevonden worden is dat ook een goed teken. Want als er CIS is laten die cellen makkelijker los.
Als je biopten afneemt van een rode verdachte plek hoef je niet gelijk ook spier mee te nemen. Eerst weten wat het is. Bij al die diepe biopten maak je ook extra schade. En als het CIS groeit dat niet in de spier. Daarvoor is er op het oog eigenlijk altijd wel meer duidelijke tumor aanwezig.
Vriendelijke groeten, Annemarie Leliveld
Dank u wel!
Ons ziekenhuis neemt blijkbaar alleen biopten af onder narcose (ruggenprik). Ze noemen het dus TUR en doen dit niet tijdens een cystoscopie.
Dan zullen we die geplande ingreep (5/8) maar laten doorgaan. Die is dus bedoeld voor afname her-biopten op de plek van de eerdere bioptafname (waar nu dus nog 1 felrode punt zichtbaar is) plus voor random biopten van het blaasslijmvlies. We zullen zeker nog even afstemmen over wat er dan zal worden afgenomen en uw opmerking over "extra schade bij diepe biopten" meenemen.
Hoe lang na zo'n ingreep mag je weer doorgaan met de bcg-spoeling?
Met vriendelijke groet,
Leny
Momenteel ben ik toch weer erg bezorgd over de geplande TUR voor bioptafname.
Volgens richtlijn zou cystoscopie en koude biopten moeten kunnen volstaan (?)..
We hebben onze vragen geformuleerd richting de verpleegkundige/uroloog, ook ivm uw opmerking over diepe biopten en schade..
"Op 5/8 staat (onder voorbehoud) de bioptafname middels TUR gepland.
Wij hebben met jou nog even gesproken over of het zinvol zou zijn om ook biopten met detrusor af te nemen. Echter, dit geeft uiteraard ook weer meer weefselschade en wellicht is het nu vooral belangrijk om te weten wat de "rode punt" is en eventueel enkele random biopten mee te nemen?
Dit is wat de uroloog ook als beleid heeft geformuleerd.
We zien in Mijn SJG de vervolgafspraken voor BCG spoeling 10, 11 en 12 staan voor 10, 17 en 24/9.
Spoeling nummer 9 is a.s. vrijdag 5/7 (maand 3, laatste van de serie).
Volgens BCG-schema, zou spoeling nummer 10 dan toch pas begin oktober zijn? (Maand 6, eerste van die serie). Dan zit er ook wat meer tijd tussen de ingreep van 5/8 en de volgende spoeling.
Zou je dit nog willen checken?"
Antwoorden verpleegkundige:
"In principe wordt er bij biopten altijd gepoogd detrusor mee te nemen, dat zal dus ook met de geplande ingreep geprobeerd worden.
Gezien de logistieke uitdaging die achter het plannen van een operatie zit, is het niet mogelijk om de ingreep eind augustus te plannen. Daarom is er gekozen om deze in te plannen op 5-8.
Op verzoek van de dokter blijft deze ingreep ook op deze datum gepland staan (tenzij de zorgplanning door een spoed patiënt de ingreep moet verzetten).
M.b.t. het schema van de spoelingen houden wij altijd de eerste spoeling aan als startpunt van het behandelschema.
De eerste spoeling is gegeven op 18-3-25. Het klopt dus dat spoeling 10 start op 10-9. Dit is ongeveer 6m na de eerste spoeling.
Het behandelschema dat de dokter heeft voorgeschreven, geeft aan in welke week, welke spoelingen gepland moeten worden. Het systeem plant dit vervolgens automatisch in.
M.b.t. de tijd tussen de ingreep en de spoeling is dit ruim voldoende. Het is dus niet nodig om van het schema zoals gemaakt en voorgeschreven af te wijken."
De zorg betreft dus vooral de (standaard) keuze voor TUR voor herbiopten en de daarmee gepaard gaande negatieve neven-effecten. Zeker in relatie tot de nog te volgen bcg-spoelingen.
Ik hoor graag uw mening/advies..
Vriendelijke groet,
Leny
Beste Leny,
Ik zou proberen het geduld op te brengen totdat de nieuwe biopten/TUR gedaan zijn en wat dit voor informatie dit oplevert. Ze hebben u goed antwoord gegeven. Het schema is een schema, een houvast, maar nooit zijn de datums in beton gegoten. Je kan makkelijk 1 of paar weken van de geplande datum afwijken. Geen prbleem.
Sterkte nogmaals,
Vriendelijke groet, Annemarie Leliveld
Beste Annemarie,
Heel hartelijk bedankt voor alle antwoorden, adviezen en steun. Echt heel fijn om hier je zorgen te kunnen uiten en vragen te stellen.
We gaan mee in de aanpak van de uroloog..
Ik zal t.z.t. een update geven.
Vriendelijke groet,
Leny