Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Aanhoudende plasproblemen na 21 BCG spoelingen

Geachte heer de Jong en mevrouw Leliveld, eind 2022 is bij mij niet-spierinvasieve blaakanker vastgesteld en de tumor is begin 2023 middels een TURToperatie verwijderd. Daarna heb ik in datzelfde jaar een serie van 6 en twee series van 3 BCG spoelingen gehad. Omdat eind 2023 bleek dat er toch nog foute cellen in mijn urine zaten heb ik in 2024 eerst een serie van 6 en daarna een serie van 3 BCG spoelingen gehad. In totaal dus 21 spoelingen. Van de laatste serie van 3 gaf de eerste spoeling niet meer dan de gebruikelijke bijwerkingen die na een paar dagen waren verdwenen, maar bij de tweede spoeling van die laatste serie was dat al anders. Mijn plasgedrag was toen al behoorlijk ontregeld en ik moest soms in een uur tijd wel tien keer naar het toilet. Het plassen deed pijn en soms kwam er een beetje bloed en soms ook weefseldeeltjes mee. Die klachten zijn nog verergerd na de derde spoeling, die mijn plasgedrag heeft ontregeld op een zodanige manier dat ik overdag nauwelijks naar buiten durf te gaan, bang dat ik ineens word overvallen door een hevige aandrang. Nu ik dit schrijf is die laatste spoeling bijna 3 weken geleden en nog altijd is het allemaal verre van normaal, wat het vóór die laatste serie juist wel was. Mijn vraag aan u is of deze klachten voor u herkenbaar zijn en of het na verloop van tijd mogelijk toch wel weer zal bijtrekken. De verpleegkundige van de afdeling urologie van het ziekenhuis waar ik in behandeling ben zegt me dat ik me geen zorgen moet maken, maar dat doe ik wel. Ik wil u alvast hartelijk danken voor uw reactie. 

Antwoord

Beste Metafoor,

Dat is inderdaad heel vervelend dat u eigenlijk nu pas die klachten met plassen krijgt. Dat zien we helaas wel eens vaker. Meestal verdwijnen deze klachten binnen enkele weken na de spoeling. Echter bij een klein aantal mensen zullen er blijvende beschadigingen optreden door de BCG. Het is toch elke keer een kleine ontstekingsreactie waardoor er, als reactie van het lichaam, een litteken ontstaat. Dit kan in een enkel geval leiden tot een stugge blaaswand met uiteindelijk een kleinere blaascapaciteit. Voor wat uw geval betreft is het misschien nog wel een beetje vroeg om te zeggen wat het herstelvermogen uiteindelijk is. Uw heeft vast ook weer een blaasonderzoek op enige termijn. Daar kan ook wel gezien worden of er nog actieve ontstekingsreactie is of dat er een verkleinde blaascapaciteit is opgetreden. Maar het is nog wat vroeg om hier definitief iets over te zeggen.

Veel sterkte gewenst.

Vriendelijke groeten, Annemarie Leliveld

Laatst bewerkt: 10/12/2024 - 07:40